5 Gewoontes die elke succesvolle leider handhaaft

15 maart 2024 |

Categories: Alle, Leiderschap

Over een breed scala aan bedrijfssectoren weten de beste leiders dat hun doelen ondersteund moeten worden door consistente gewoonten. Top leiders evalueren regelmatig of hun dagelijkse praktijken hen in staat stellen om effectief en efficiënt te leiden, en uiteindelijk of ze de juiste koers varen voor hun langetermijnplannen.

Ze begrijpen dat succes vaak komt door incrementele vooruitgang in de loop van de tijd. Ze zijn ervan overtuigd dat hun systemen en processen hun team gemotiveerd, energiek en op koers zullen houden, zelfs wanneer doelen niet zo snel behaald worden als gepland. De beste leiders genieten van hun gewoonten, wetende dat hard werken uiteindelijk tot resultaten zal leiden.

Na drie decennia samenwerking met CEO’s, heeft Vistage ontdekt dat de meest succesvolle leiders de volgende vijf fundamentele gewoonten delen:

Wees gedisciplineerd in communicatie

Goede leiders geven prioriteit aan het onderhouden van consistente communicatielijnen door regelmatig één-op-één gesprekken te houden en afdelingsvergaderingen te handhaven. Ze houden vergaderingen productief en resultaatgericht door gebruik te maken van de volgende praktijken:

  • Deel voorafgaand aan elke vergadering een beknopt overzicht met alle deelnemers. Dit stelt iedereen in staat om zich voor te bereiden om relevante updates te delen en vragen te beantwoorden, en om nieuwe ideeën en goed doordachte oplossingen te presenteren. Zo ben je niet het eerste deel van de vergadering kwijt aan het op de hoogte brengen van iedereen.
  • Begin vergaderingen met het doel en het beoogde resultaat te presenteren. Dit helpt om de toon te zetten, verwachtingen af te stemmen, ervoor te zorgen dat het gesprek niet afdwaalt en zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Wees voorbereid en klaar om te leiden als je naar de vergadering gaat. Een goede manier om dit te bereiken is door een buffer van 15 minuten tussen vergaderingen te creëren. Door vergaderingen niet strak na elkaar te plannen, kunnen leiders de vorige vergadering evalueren en zich voorbereiden op de volgende.

Maak planning programmatisch

In plaats van de hele dag te reageren op noodgevallen, nemen effectieve CEO’s proactieve controle over hun planningsproces. Ze bouwen routinematig planning controles in hun dag: ‘s ochtends om zich voor te bereiden op de dag, halverwege de dag voor reflectie op belangrijke projecten, en ‘s avonds om voor te bereiden op de volgende dag. Deze strategische en vooruitstrevende benadering van planning stelt leiders in staat om doordacht te reageren in plaats van voortdurend ad hoc te reageren.

Beheers de agenda

Goede leiders laten hun prioriteiten niet aan het toeval over – ze zetten ze rechtstreeks in hun agenda’s. In plaats van een simpele to-do lijst te maken en te hopen dat deze aan het einde van de dag af is, reserveren ze specifieke blokken tijd voor elk item dat ze willen voltooien. Dit principe geldt zowel voor persoonlijke doelen zoals lichaamsbeweging als voor zakelijke prioriteiten zoals strategische planning. Het schema van een effectieve CEO lijkt vaak helemaal volgeboekt, maar is in plaats daarvan zorgvuldig afgestemd om ervoor te zorgen dat belangrijke projecten niet worden verwaarloosd.

Sommige CEO’s vinden succes in digitale planners of apps om hun dag perfect in te plannen. Ongeacht welke tool wordt gebruikt, is het plannen van tijd voor prioriteiten cruciaal om op koers te blijven en vooruitgang te boeken.

Creëer een verantwoordingssysteem met collega’s

Succesvolle CEO’s kennen de valkuilen van proberen alles alleen te doen. Ze zoeken actief diverse perspectieven van vertrouwde collega’s om ervoor te zorgen dat hun besluitvormingsproces goed in balans is. Door open te staan voor nieuwe benaderingen, verwelkomen ze de expertise en adviezen van anderen.

Velen hebben ontdekt dat ze eerder actie ondernemen om die doelen te ondersteunen wanneer ze hun doelen hardop uitspreken naar collega’s. Of het nu gaat om een ​​peer-netwerkgroep of een mentor-/coachingprogramma, effectieve leiders benutten de waarde van hun community.

Maak tijd vrij voor leren

Onder de vele dringende beslissingen die CEO’s elke dag moeten nemen, kan het moeilijk zijn om tijd te vinden voor leren. Echter, de beste leiders zoeken regelmatig nieuwe ideeën over business en leiderschap via podcasts, artikelen, sprekers en boeken.

Levenslang leren begint met het stellen van doelen en het implementeren van gewoonten om deze te ondersteunen. Door de discipline te creëren om een leven lang te leren, kunnen CEO’s ervoor zorgen dat ze zich voortdurend verbeteren.

In 2024 voorspellen economen voortdurende economische onzekerheid en zwakte. Dit maakt het nu belangrijker dan ooit voor leiders om ervoor te zorgen dat ze zichzelf en hun bedrijven klaarstomen voor succes.

Een WK-winnend team wordt niet in één dag gebouwd. Het is het resultaat van keiharde training, zware oefeningen, overwinningen, nederlagen en volharding.

Het bedrijfsleven is hetzelfde – slechte gewoonten doorbreken en nieuwe implementeren en volhouden is hard werken. Goede CEO’s vinden echter plezier in het proces en hebben geduld terwijl ze werken aan hun doelen.

Wil je meer halen uit alle kennis die wij binnen Vistage hebben voor de CEO? Volg de infosessie en krijg antwoord op de meest gestelde vragen over wat Vistage is en hoe het precies werkt .

Over de auteur:

Harm Mannak

Na jarenlang als CEO, Toezichthouder en DGA actief te zijn geweest is Harm sinds 2022 Chair bij Vistage en sinds 2023 mede-eigenaar van Vistage Benelux B.V, waar hij nu ook Co CEO is. Hij laat zich leiden door Benjamin Franklin’s uitspraak “If you finished changing, you’re finished”. Het creëren van perspectief en draagvlak voor de weg voorwaarts en teams daarin meenemen is kenmerkend voor zijn aanpak. .

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.