7 Redenen waarom coaches uitstekende Vistage Chairs vormen

25 January 2024 |

Voor meerdere decennia was basketbal de zakenwereld van Matt Doherty. Tijdens zijn studiejaren speelde hij onder de legendarische coach Dean Smith voor de Universiteit van North Carolina, startend naast toekomstige sterren zoals Michael Jordan en James Worthy. Later werd hij een NCAA-hoofdcoach bij Notre Dame, Florida Atlantic University en Southern Methodist University.

Nu is hij een Vistage Chair voor een adviesgroep van CEO’s en bedrijfseigenaren – en hij is niet de enige sportcoach die deze sprong heeft gemaakt.

Julie Heisey coachte meer dan 20 jaar vrouwenbasketbal op Universitair niveau voordat ze overstapte. Na het winnen van drie NAIA kampioenschappen als assistent-coach, bouwde ze een top programma bij Trevecca Nazarene University. Van daaruit verhuisde ze naar Seattle Pacific University, waar haar team de NCAA Elite Eight bereikte.

Dus, waarom vinden veel voormalige sportcoaches zichzelf terug als instructeurs voor executives?

We onderzoeken 7 redenen waarom coaches geweldige Vistage Chairs vormen, met of zonder een bedrijfsachtergrond.

Ze zijn teamleiders

Toen Heisey een executive coach werd, vertelde een mede-Chair haar: “Weet je, Julie, je zult deze overgang makkelijker maken dan veel leiders omdat je al gewend bent om niet op het veld te staan.”

Dat is waar gebleken voor haar. Een grote uitdaging voor veel voormalige C-Suite executives is leren om in de passagiersstoel te zitten. Sportcoaches weten daarentegen al hoe ze anderen kunnen inzetten en vanaf de zijlijn kunnen werken. Cruciaal is dat ze veel ervaring hebben met het begeleiden van een team – of het nu een team van atleten of van bedrijfsleiders is.

Ze houden hun ogen op de prijs

Na een achtergrond in bedrijfsleven en coaching, weet Bradley wat er nodig is om te winnen. Hij weet ook dat winnen er soms niet uitziet zoals je denkt. “Mijn definitie van winnen is: hebben mijn teamleden dingen bereikt die ze nooit dachten te kunnen?”

Een goede coach is altijd op zoek naar de krachten van hun team en kansen voor uitmuntendheid. Als executive mentor hebben ze de vaardigheden om hun leden gericht te houden op groei door naar het grotere geheel te kijken.

Ze geven geweldige peptalks

Als coach breng je iemand als het ware van punt A naar punt B. Op veel manieren is dat nog steeds het doel van een coach.

Soms heeft een team een reeks slechte wedstrijden; soms heeft een bedrijf een teleurstellend kwartaal. Zowel coaches als executive mentoren moeten mensen erdoorheen helpen en hen helpen herstellen. Beiden weten dat opgeven geen optie is.

“Als je een succesvolle coach bent geweest, begrijp je wat mensen motiveert,” zegt Heisey. “Je weet hoe je mensen kunt inspireren en hoe je mensen verantwoordelijk kunt houden, wat allemaal terugkomt bij het Voorzitterschap.”

Ze weten hoe ze moeten luisteren (en waarnemen)

Sommige coaches zijn misschien terughoudend om bedrijfsleiders te begeleiden als ze nooit een eigen bedrijf hebben gehad. Maar een Vistage Chair zijn gaat niet noodzakelijk over een expert zijn; het gaat over een klankbord zijn, een vertrouwenspersoon en een frisse blik.

“Mijn taak is niet om leden te onderwijzen over hoe ze hun spel moeten spelen,” zegt Bradley. “Mijn taak is om naar hen te luisteren en hen te helpen met de verschillende problemen en uitdagingen die ze hebben.”

Vaak hebben leden op een bepaald niveau al de oplossing voor hun problemen. Maar het is de taak van een Chair om de juiste conclusies uit hen te halen.

“Een goede coach ziet alles,” zegt Doherty. Aandacht besteden aan lichaamstaal, toon, en wat niet wordt gezegd is cruciaal. Ervaren coaches zijn al gewend om scherp te letten op de dynamiek van een speelveld.

Ze nemen een holistische aanpak

Om effectief te zijn, moeten zowel een coach als een Vistage Chair teamrelaties benaderen met oog voor de hele persoon. “Je moet dat gevoel van vertrouwen hebben en je moet zorg tonen,” zegt Heisey.

In Bradley’s visie is het belangrijkste element voor succes in een team – of het nu een sportteam of een bedrijfsleidingsteam is – chemie tussen leden. Dat is alleen haalbaar met een holistische mindset.

“Er is een persoonlijke kant aan alle mensen, en elke speler is meer dan alleen wat ze doen op het veld of in kantoor,” zegt Bradley. “Op dezelfde manier is een Vistage-lid meer dan alleen wat ze doen met hun bedrijf.”

Ze zijn geweldige communicators

De beste coaches weten hoe ze effectieve communicatie met individuele spelers en over het team kunnen bevorderen. Door een open communicatielijn tussen de leden van de peer group te houden, zijn Chairs in staat om eventuele hiaten in kennis op te vullen.

“Omdat ik geen bedrijfsachtergrond heb, weet ik niet wat er mogelijk mist in het gesprek,” zegt Heisey. “Daarom zal ik het lid opzoeken die exper is op een bepaald gebied, zoals financiën, en hen vragen stellen. Het is net als weten wie mijn beste aanvaller of verdediger is.”

Coaches hebben ook ervaring met werven, een waardevolle vaardigheid die veel Vistage Chairs niet verwachten dat ze nodig zullen hebben. Een goed praatje maken (en het ook waarmaken) is een groot deel van het aantrekken van nieuwe leden voor adviesgroepen van collega’s.

Zoals Doherty zegt: “Een van de grootste uitdagingen voor Vistage Chairs is werving. Als basketbalcoach was dat 22 jaar lang mijn nummer één taak, en ik vond het leuk. Die vaardigheid hielp toen het tijd werd om een Vistage-groep op te bouwen en continu nieuwe leden aan te vullen.”

Ze houden hun team aansprakelijk

“Coaches zijn gewend aan training,” zegt Doherty. “We zijn gewend om mensen aansprakelijk te houden. En het is leuk om succesvolle CEO’s van 50 jaar te motiveren.” Als basketbalcoach zou Doherty spelers die te laat waren laten sprinten. Als executive coach moet het laatste lid dat bij een vergadering aankomt fungeren als notulist. Beide strategieën hebben zich uiterst effectief bewezen.

En dat is nog maar het begin van de manieren waarop Chairs hun leden aansprakelijk houden. Bij executive coaching draait het allemaal om het stimuleren van follow-through en zelfreflectie; het is hoe ze hun leden pushen om beter te worden.

“Als we mensen verantwoordelijk houden of mensen feedback geven, geven we ze een geschenk”, zegt Heisey. “Omdat we niet beter kunnen worden als we niet weten waar we fout zijn gegaan.”

Om Vistage Chair te worden, heb je niet altijd jarenlange bedrijfservaring nodig. Sportcoaches leren veel van dezelfde waardevolle leiderschapsvaardigheden als doorgewinterde leidinggevenden en, belangrijker nog, ze weten allebei wat er nodig is om te winnen.

Meer weten over Vistage Chair, kijk hier.

Over de auteur:

Harm Mannak

Na jarenlang als CEO, Toezichthouder en DGA actief te zijn geweest is Harm sinds 2022 Chair bij Vistage en sinds 2023 mede-eigenaar van Vistage Benelux B.V, waar hij nu ook Co CEO is. Hij laat zich leiden door Benjamin Franklin’s uitspraak “If you finished changing, you’re finished”. Het creëren van perspectief en draagvlak voor de weg voorwaarts en teams daarin meenemen is kenmerkend voor zijn aanpak. .

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.