CEO gezondheidstip: Gedraag je meer als een dier

23 August 2022 |

Vistage-spreker en internationaal gerenommeerd voedings- en fitnessexpert Dan Miller heeft honderden CEO’s gecoacht over hoe ze een langer, beter en gelukkiger leven kunnen leiden. Tijdens deze gesprekken merkte hij een zorgwekkende trend op: de meeste CEO’s vergeten voor hun gezondheid te zorgen. “Ze offeren hun gezondheid op omwille van hun bedrijf” zegt Miller. “Ze doen dat omwille van degenen die op hen vertrouwen als werkgever, als CEO en als leider. Maar dat levert enorme problemen op. Als je je gezondheid verwaarloosd, lijden je prestaties er namelijk ook onder”.

It’s all in the mind

Miller geeft aan dat ons brein en ons lichaam op meer manieren met elkaar verbonden zijn dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen. Als je lichaam niet gezond is kunnen je hersenen niet naar behoren functioneren en zal je bedrijf er onvermijdelijk onder lijden. “Je gezondheid opofferen voor je bedrijf is nooit een goed idee” benadrukt hij.

Volgens Miller begint het omkeren van het tekort aan lichaamsbeweging onder CEO’s met een verandering van mindset. We zouden onszelf meer als een menselijk dier kunnen beschouwen dan als een mens. “We leven heel individualistisch. We eten synthetisch voedsel en zitten de hele dag opgesloten in dozen. Ik moet u eraan herinneren dat dit geen goede zaak voor u – als menselijk dier – is en mogelijk tot enkele van de ziekten van de huidige, moderne, samenleving leidt”.

Miller stelt voor om enkele basisgewoonten te veranderen. We zouden meer natuurlijk voedsel kunnen eten (zoals een dier zou eten), meer bewegen, water drinken als primaire drank en slapen als het donker is. “Begin je meer als een dier te gedragen dan als een mens en kijk wat er met je prestaties gebeurt in minder dan 30 dagen”.

Dit sluit aan bij het advies dat ik eerder van een diabetesverpleegkundige kreeg: “Eet alleen wat jouw oma zou herkennen in de supermarkt en eet zoveel mogelijk onbewerkte producten en groenten. Eet zoveel mogelijk rauw en biologisch”.

Eet alleen wat jouw oma zou herkennen in de supermarkt

Daarnaast worden de effecten van inconsistente lichaamsbeweging en een slecht dieet verergerd door stress. Dit kan leiden tot hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten. Inmiddels de bekendste welvaartsziekten. Een consistent en consequent gezonder leven leidt tot een betere beheersbaarheid van stress.

“Jij, als CEO, kan beginnen met jezelf prioriteiten te stellen” zegt Miller. “Zodat je gezonder kunt leven, langer kunt leven, productiever kunt zijn en er echt kunt zijn voor degenen die op jou rekenen als een leider. Dit alles vraagt slechts vier uur per week. Jij geeft het voorbeeld, je medewerkers volgen. Vanaf daar wordt alles beter”.

Wanneer CEO’s overschakelen naar een ‘menselijk dier’-perspectief en dus gezonder gaan leven neemt hun productiviteit toe, worden de kosten voor gezondheidszorg verlaagd en verbetert de kwaliteit van hun prestaties én hun gezinsleven aanzienlijk.

Over de auteur:

René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.