De kunst van actief luisteren: een onmisbare vaardigheid voor elke leider

20 March 2024 |

In de dynamische wereld van vandaag is effectieve communicatie de sleutel tot succes voor elke leider. Een essentieel onderdeel van deze communicatie is actief luisteren. Dit gaat verder dan alleen horen wat anderen zeggen; het betekent volledig begrijpen, verwerken en reageren op de boodschap die wordt gedeeld. Voor leiders binnen de Vistage-community, en daarbuiten, is het ontwikkelen van sterke actieve luistervaardigheden niet alleen wenselijk, maar cruciaal.

Het belang van actief luisteren

Actief luisteren stelt leiders in staat om echt te begrijpen wat teamleden of collega’s zeggen, waardoor ze effectiever kunnen reageren en beslissingen kunnen nemen. Het bouwt vertrouwen op, verbetert relaties en stimuleert een cultuur van openheid en respect. Actief luisteren toont aan dat je waarde hecht aan de ideeën en gevoelens van anderen, wat essentieel is voor het motiveren en betrekken van teams.

De uitdagingen van actief luisteren

Ondanks het belang ervan, vinden veel leiders het moeilijk om actief te luisteren. Dit kan te wijten zijn aan de constante stroom van informatie, de druk van het nemen van snelle beslissingen, of de uitdaging om volledig aanwezig te zijn in gesprekken te midden van een drukke agenda. Daarnaast kan het leiden van een remote team extra hindernissen met zich meebrengen, zoals het ontbreken van non-verbale cues en het risico op digitale afleiding.

Hoe je effectief actief luistert

Laat zien dat je luistert: Gebruik non-verbale signalen zoals knikken, oogcontact (zelfs via video), en positieve bevestigingen om te laten zien dat je betrokken bent.

Focus op de persoon en de boodschap: Zorg ervoor dat je aandacht volledig bij de spreker is. Vermijd het denken aan een antwoord terwijl de ander nog praat en concentreer je op het begrijpen van hun perspectief.

Wees authentiek in je antwoorden: Reflecteer op wat gezegd is en reageer oprecht. Dit toont aan dat je de boodschap hebt geïnterpreteerd en gewaardeerd.

Onderbreek niet: Dit kan de spreker ontmoedigen en suggereren dat je hun bijdrage niet waardeert. Wacht tot ze hun punt hebben gemaakt voordat je reageert.

Actief luisteren in een remote context

In een tijdperk waarin remote werken steeds gebruikelijker wordt, moet actief luisteren zich ook aanpassen. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

  • Maak gebruik van technologie: Zorg voor videoconferenties in plaats van telefoongesprekken waar mogelijk, om non-verbale cues te vangen.
  • Plan regelmatig check-ins: Frequente, korte meetings kunnen helpen om open communicatielijnen te behouden en bieden kansen voor actief luisteren.
  • Creëer een cultuur van aandacht: Moedig teamleden aan om tijdens gesprekken alle afleidingen te minimaliseren, zoals het sluiten van onnodige tabs of het muten van notificaties.

Conclusie

Actief luisteren is een fundamentele vaardigheid die elke leider moet beheersen, vooral in de huidige snel veranderende zakelijke omgeving. Het vergt oefening, geduld, en een bewuste inspanning om te verbeteren. Door deze vaardigheid te cultiveren, kunnen leiders van Vistage en daarbuiten effectievere communicators worden, wat essentieel is voor het bouwen van sterke teams en het leiden van succesvolle organisaties. Actief luisteren is niet alleen een teken van respect; het is een krachtige tool voor leiderschap. Meer weten over Vistage, bekijk onze infosessie die alle vragen voor je beantwoordt.

Over de auteur:

Harm Mannak

Na jarenlang als CEO, Toezichthouder en DGA actief te zijn geweest is Harm sinds 2022 Chair bij Vistage en sinds 2023 mede-eigenaar van Vistage Benelux B.V, waar hij nu ook Co CEO is. Hij laat zich leiden door Benjamin Franklin’s uitspraak “If you finished changing, you’re finished”. Het creëren van perspectief en draagvlak voor de weg voorwaarts en teams daarin meenemen is kenmerkend voor zijn aanpak. .

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.