De unieke waarde van Vistage: Waarom het meer biedt dan adviseurs of goede vrienden

20 August 2023 |

Het is niet ongebruikelijk voor bedrijfsleiders en ondernemers om te zoeken naar externe inzichten en adviezen wanneer ze voor uitdagende beslissingen staan. Vaak wenden ze zich tot vertrouwde adviseurs of goede vrienden. Maar is dat altijd de meest effectieve aanpak? In deze blog zullen we onderzoeken waarom Vistage vaak een betere keuze kan zijn dan het raadplegen van adviseurs of vrienden.

Adviseurs: De afhankelijkheidsrelatie

Laten we beginnen met de relatie tussen een ondernemer en een adviseur. Het inhuren van een adviseur brengt vaak een duidelijke afhankelijkheidsrelatie met zich mee. Adviseurs worden betaald voor hun diensten en dit kan soms leiden tot een dynamiek waarin de adviseur wellicht niet altijd de meest ongezouten of onbevooroordeelde feedback geeft. Ze kunnen (onbewust) geneigd zijn om adviezen te geven die zorgen voor voortzetting van de werkrelatie, in plaats van wat daadwerkelijk het beste is voor het bedrijf op lange termijn.

Vistage: Onbevooroordeelde en eerlijke feedback

In tegenstelling tot de traditionele adviseur-client relatie, biedt Vistage een omgeving waarin feedback wordt gegeven zonder onderliggende belangen. Leden van Vistage hebben geen financieel belang bij de beslissingen die je voor je bedrijf neemt. Dit zorgt voor een eerlijkere, duidelijkere en meer onbevooroordeelde feedback die puur gericht is op wat het beste is voor jou en je onderneming.

Goede vrienden: De beperkingen van persoonlijke relaties

Goede vrienden zijn fantastisch voor persoonlijk advies en morele steun. Maar als het gaat om zakelijke besluitvorming, hebben ze enkele inherente beperkingen. Ten eerste kennen ze wellicht de ins en outs van je bedrijf niet. Ze begrijpen misschien niet de volledige context, de marktdynamiek of de specifieke uitdagingen die je onderneming ervaart.

Daarnaast, en dit is cruciaal, hebben goede vrienden een persoonlijk belang bij het in stand houden van de vriendschapsrelatie. Dit kan hen weerhouden om harde waarheden te vertellen uit angst om de relatie te schaden.

Vistage: Inzicht van gelijkgestemde leiders

Wat Vistage onderscheidt, is de gemeenschap van gelijkgestemde zakelijke leiders die je bedrijf van binnenuit begrijpen. Deze leiders hebben vaak vergelijkbare uitdagingen doorgemaakt en kunnen relevante inzichten en adviezen bieden die vrienden simpelweg niet kunnen. Bovendien, omdat ze geen persoonlijke band met je hebben zoals vrienden dat doen, kunnen ze eerlijker en directer zijn in hun feedback zonder zich zorgen te maken over het schaden van een persoonlijke relatie.

Conclusie

Terwijl zowel adviseurs als goede vrienden hun plaats hebben in de wereld van zakelijke besluitvorming, biedt Vistage een uniek platform voor eerlijke, onbevooroordeelde en diepgaande feedback. Het combineert de expertise van ervaren leiders met de transparantie van een gemeenschap die geen verborgen belangen heeft. Voor ondernemers die op zoek zijn naar heldere inzichten en eerlijk advies, is Vistage een waardevolle hulpbron die verder gaat dan traditionele raadgevende relaties.

Over de auteur:

René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.