Drie manieren waarop leiders AI tot hun voordeel kunnen gebruiken

24 January 2024 |

Na decennia van hype en hysterie is kunstmatige intelligentie eindelijk klaar voor het grote publiek.

Tot nu toe was AI vooral voorbehouden aan de grootste bedrijven. Maar nu, met de komst van generatieve vooraf getrainde AI zoals ChatGPT, beginnen individuen eindelijk het ware potentieel van AI te ontdekken.

Zoals ooit het geval was met Excel en PowerPoint, zal AI-competentie binnenkort een standaardvereiste worden. Tot die tijd zal individuele adoptie de meest effectieve manier zijn voor kleine en middelgrote bedrijven om de voordelen van AI te plukken.

Gegevens van Vistage tonen aan dat momenteel slechts 20% van de kleine en middelgrote bedrijven AI in enige mate gebruikt. Nog eens 23% meldt dat ze het niet in de praktijk gebruiken, maar het achter de schermen testen. Ondertussen gebruikt 33 procent het helemaal niet; 1% heeft zelfs hun werknemers verboden het te gebruiken.

Medewerkers benutten echter de voordelen van AI in veel grotere getalen. Recent onderzoek onthult dat 85% van de werknemers al heeft geëxperimenteerd met AI-platforms zoals ChatGPT. Toch is een overweldigende 69% van de werknemers bang om hun bazen te vertellen dat ze het hebben geprobeerd.

Het is cruciaal dat werkgevers niet alleen de onzekerheid rondom AI wegnemen, maar ook het potentieel ervan om het bedrijf te verbeteren omarmen. AI mag niet worden gezien als een bedreiging, maar in plaats daarvan als een kans om het personeelsbestand te verbeteren en te vergroten, indien correct benut.

Organisaties die snel de waarde van AI erkennen en werknemersadoptie aanmoedigen, kunnen een concurrentievoordeel behalen ten opzichte van concurrenten.

Hier zijn drie onmiddellijke stappen die leiders kunnen nemen om ervoor te zorgen dat ze op de voorgrond van AI zijn:

Audit

Leiders moeten eerst binnen hun organisatie kijken om de vroege gebruikers van AI te identificeren. Oriëntatiegesprekken en vergaderingen moeten volgen, om te begrijpen hoe medewerkers AI al gebruiken en wat ze er al van geleerd hebben.

Op dit moment is het meest standaardgebruik van AI onderzoek en ideeëngeneratie; beheersing vereist een begrip van de meest effectieve zoektermen en enige mate van geletterdheid bij het beoordelen van reacties, aangezien gegevens vaak nog verouderd of onnauwkeurig zijn. In deze beginfase van AI’s ontwikkeling, moet het worden gezien als een startpunt, in plaats van een eindbestemming of eindproduct.

Niveau verhogen

AI wordt actief geïntegreerd in populaire werkplek-apps en samenwerkingstools, zoals Zoom, Salesforce en Microsoft, doorgaans om individuele productiviteit te verbeteren.

Het kan alles doen, van het onmiddellijk samenvatten van onderzoek tot notities maken tot het herorganiseren van agenda’s tot het stroomlijnen van processen tussen afdelingen.

Door te focussen op het upgraden en trainen met software en andere applicaties die al op hun plaats zijn, kunnen leiders potentiële risico’s verminderen en tegelijkertijd voordelen op een zinvolle manier realiseren.

Een kader instellen

Zodra leiders een duidelijk begrip hebben van wie AI al op welke manieren gebruikt, kunnen ze beginnen met het definiëren en standaardiseren van hun gebruik als organisatie.

Training is van cruciaal belang. Niet alleen zal het onmiddellijk een productiviteit boost geven in de hele organisatie, maar het zal ook zorgen voor veilig en beveiligd gebruik – cybersecurity blijft een van de grootste bedreigingen voor bedrijven. Indien ongecontroleerd, kan AI de deur openen naar nog meer beveiligingsproblemen.

Leiders die AI proberen te negeren, vergroten de kans dat werknemers zelf aan de slag gaan en het gebruiken op manieren die de organisatie en haar gegevens in gevaar brengen.

Bovendien is het aanbieden van AI-training een aantrekkelijke wervingstool, vooral voor de opkomende Millennials en Gen Z-werknemers die verwachten dat hun organisatie technologie prioriteert.

Samenvatting

Er valt niet te ontkennen dat AI hier is om te blijven. Terwijl organisaties nog steeds dit nieuwe grensgebied verkennen, krijgen leiders een uniek moment aangeboden om voorop te lopen in de onvermijdelijke implementatie ervan.

Degenen die erin slagen te identificeren hoe AI wordt gebruikt door werknemers, sterke richtlijnen voor individueel gebruik implementeren en werknemerstraining bieden, staan klaar om de modernisatie van hun organisatie te versnellen.

Degenen die echter twijfelachtig blijven voor AI, lopen het risico achter te blijven of geconfronteerd te worden met mogelijke terugslag van werknemers die het gebruiken zonder richting of normen.

Dit is zeer zeker een evolutie, en zoals Alan Beaulieu, president van ITR Economics, zegt: “Als je niet van verandering houdt, ga je uitsterven pas echt haten.”

Over de auteur:

Harm Mannak

Na jarenlang als CEO, Toezichthouder en DGA actief te zijn geweest is Harm sinds 2022 Chair bij Vistage en sinds 2023 mede-eigenaar van Vistage Benelux B.V, waar hij nu ook Co CEO is. Hij laat zich leiden door Benjamin Franklin’s uitspraak “If you finished changing, you’re finished”. Het creëren van perspectief en draagvlak voor de weg voorwaarts en teams daarin meenemen is kenmerkend voor zijn aanpak. .

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.