Effectief leiderschap: Je eigen getallen kennen

25 oktober 2023 |

In de schaduw van de mooie aspecten van leiderschap – zoals het geven van charismatische toespraken of het ontwikkelen van grootse visies – bevindt zich een vaardigheid die vaak minder charmant wordt bevonden, maar net zo cruciaal is: de kunst van het kennen van je eigen cijfers. Hoewel visie en inspiratie de brandstof zijn die een organisatie voortstuwen, zijn de kerncijfers het kompas waarmee je de juiste richting bepaalt.

In de huidige competitieve zakelijke wereld, waar marges krap zijn en beslissingen in een fractie van een seconde worden genomen, is het voor leiders niet langer een luxe maar een noodzaak om hun financiële en operationele gegevens op hun duimpje te kennen.

Een diepgaand begrip van budgetten stelt leiders in staat om strategisch te plannen. Ze kunnen beoordelen waar middelen het best kunnen worden ingezet en welke afdelingen of projecten extra financiering nodig hebben – of misschien een verlaging van het budget vereisen. Dit zorgt voor optimalisatie op elk niveau van de organisatie.

Het begrijpen van omzet en winstmarges is even essentieel. Het stelt leiders in staat om te beoordelen welke producten, diensten of afdelingen het meest winstgevend zijn. Deze kennis kan dan weer worden gebruikt om strategieën te ontwikkelen die deze gebieden maximaliseren en tegelijkertijd minder winstgevende gebieden verbeteren of heroverwegen.

Maar het gaat niet alleen om de grote getallen. Andere kerncijfers, zoals klantretentiepercentages, werknemersverloop of zelfs websitebezoeken, kunnen inzicht bieden in de gezondheid en het traject van een organisatie. Een daling van het klantretentiepercentage kan bijvoorbeeld wijzen op problemen met de klantenservice of productkwaliteit, terwijl een hoge mate van werknemersverloop kan duiden op interne problemen die moeten worden aangepakt.

Bovendien zorgt het kennen van je cijfers voor geloofwaardigheid. Wanneer je in gesprek gaat met stakeholders, aandeelhouders of zelfs je eigen team, toont het aan dat je volledig betrokken en geïnvesteerd bent in het welzijn van de organisatie. Het straalt een bepaald niveau van competentie en vertrouwen uit dat anderen zal motiveren om je te volgen.

Als we naar de groten in de wereld van het zakendoen kijken – van Steve Jobs tot Warren Buffett – zien we dat hun vaardigheden verder gingen dan alleen visie. Ze kenden hun bedrijf tot in de kleinste details. Natuurlijk hoef je dit niet zelf te doen, je kunt een van je medewerkers de cijfers laten achterhalen die jij graag wilt. Hoe je dit kunt aanpakken of welke hulpmiddelen je hierbij kunt gebruiken, lees je in onze kennisbank of maak kennis met Vistage via onze infosessie, tijdens deze sessie krijg je in 20 minuten een antwoord op de vraag wie we zijn, wat we voor jou kunnen betekenen en antwoord op meest gestelde vragen.

Over de auteur:

René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.