Hoe kan ik veilig informatie delen met de groep?

7 February 2024 |

In de wereld van executive coaching en peer advisory groepen, zoals Vistage, is het delen van informatie een essentieel onderdeel van het groeiproces. De sleutel tot succesvolle samenwerking binnen deze groepen ligt in het vermogen om open en eerlijk te communiceren in een vertrouwde omgeving. Dit roept de vraag op: Hoe kan men veilig informatie delen binnen de Vistage groep? In deze blog gaan we dieper in op het belang van vertrouwelijkheid en veiligheid, en de rol van de Vistage Chair in het handhaven van deze cultuur.

1-op-1 Coaching sessies met de Chair

Een cruciaal aspect van de Vistage ervaring zijn de 1-op-1 coaching sessies met de Chair. Deze sessies bieden een unieke gelegenheid om in een vertrouwelijke setting diep in te gaan op persoonlijke en zakelijke uitdagingen. De voorzitter, als een ervaren coach en vertrouwenspersoon, speelt een sleutelrol in het waarborgen van de veiligheid en vertrouwelijkheid van deze gesprekken.

Door hun expertise en ervaring creëren de voorzitters een omgeving waar leden zich veilig voelen om gevoelige informatie te delen. Dit vertrouwen is de basis voor effectieve coaching en begeleiding, waarin leiders zich kwetsbaar kunnen opstellen en eerlijke feedback kunnen ontvangen.

Het belang van vertrouwen en veiligheid

Het succes van een Vistage groep hangt in grote mate af van het vertrouwen en de veiligheid binnen de groep. De Chair speelt hierin een sleutelrol door richtlijnen en normen vast te stellen die de vertrouwelijkheid waarborgen. Dit omvat duidelijke communicatie over wat wel en niet gedeeld mag worden buiten de groep en het handhaven van een niet-oordelende, ondersteunende houding in alle discussies.

Vertrouwen opbouwen is een proces. Chair moedigen leden aan om te beginnen met het delen van minder gevoelige informatie en geleidelijk aan meer persoonlijke of kritische zaken te delen naarmate hun comfort met de groep groeit. Dit proces zorgt ervoor dat leden zich niet overweldigd voelen en helpt bij het opbouwen van een solide vertrouwensbasis.

Een Proces van Aanpassing en Groei

Voor nieuwe leden kan de aanpassing aan de open en eerlijke cultuur van Vistage tijd vergen. Het is belangrijk om te erkennen dat comfort met openheid en kwetsbaarheid zich geleidelijk ontwikkelt. De Chair ondersteunt dit proces door nieuwe leden te begeleiden en te integreren in de groepsdynamiek. Dit omvat het aanmoedigen van deelname aan discussies, het geven van feedback en het bieden van ondersteuning waar nodig.

Conclusie

Veilig informatie delen binnen een Vistage groep vereist een sterke cultuur van vertrouwen en vertrouwelijkheid, die zorgvuldig wordt gecultiveerd en onderhouden door de voorzitter. De 1-op-1 coaching sessies vormen een belangrijk onderdeel van deze vertrouwensopbouw, waarbij leden worden aangemoedigd om zich open te stellen in een veilige en ondersteunende omgeving. Door geleidelijke aanpassing en groei kunnen leden het meeste halen uit hun Vistage ervaring, terwijl ze vertrouwen dat hun gedeelde informatie veilig en vertrouwelijk blijft. Dit proces van wederzijdse ondersteuning en groei is wat Vistage groepen onderscheidt als een krachtige bron voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Over de auteur:

Harm Mannak

Na jarenlang als CEO, Toezichthouder en DGA actief te zijn geweest is Harm sinds 2022 Chair bij Vistage en sinds 2023 mede-eigenaar van Vistage Benelux B.V, waar hij nu ook Co CEO is. Hij laat zich leiden door Benjamin Franklin’s uitspraak “If you finished changing, you’re finished”. Het creëren van perspectief en draagvlak voor de weg voorwaarts en teams daarin meenemen is kenmerkend voor zijn aanpak. .

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.