Ik vind het spannend om mijn problemen te delen met de groep, hoe pak ik dat aan?

7 September 2023 |

Een van de meest voorkomende zorgen voor mensen die overwegen zich aan te sluiten bij een Vistage-groep is de angst om persoonlijke en zakelijke kwesties openlijk te delen. Dit is een begrijpelijke zorg, zeker als je nieuw bent in een omgeving waar vertrouwelijkheid en openheid worden verwacht. Dus, wat gebeurt er als je die stap niet durft te zetten? Is Vistage dan wel iets voor jou?

1-op-1 Sessies met de Chair

Als je het moeilijk vindt om je open te stellen in een groepssetting, is het goed om te weten dat Vistage ook 1-op-1 sessies biedt met de Chair. Dit zijn vertrouwelijke gesprekken waar je je zorgen, uitdagingen en ambities kunt bespreken in een veilige en niet-oordelende omgeving. De Chair is er om je te begeleiden en te adviseren, en kan je helpen om een manier te vinden om je issue op een comfortabele manier in de groep te brengen.

Vertrouwen en veiligheid

Vertrouwen en veiligheid zijn kernprincipes van elke Vistage-groep. Leden zijn zich er terdege van bewust dat het delen van persoonlijke of zakelijke gevoeligheden een daad van vertrouwen is. Respect voor elkaars verhalen en uitdagingen is daarom niet alleen een ongeschreven regel; het is de fundering waarop Vistage-gemeenschappen zijn gebouwd.

De Chair speelt een cruciale rol in het creëren en handhaven van deze cultuur van vertrouwen. Ze kunnen je helpen bij het voorbereiden van wat je wilt delen, en hoe je dat kunt doen op een manier die respectvol en veilig is voor jou en de groep. Ze hebben de ervaring en de training om delicate kwesties op een zorgvuldige manier te begeleiden.

Stap voor Stap

Je hoeft niet alles in één keer te delen. Het is een proces. Je kunt beginnen met het delen van minder gevoelige onderwerpen en naarmate je meer comfortabel en vertrouwd raakt met de groep, kun je je langzaam openstellen voor meer persoonlijke kwesties.

Conclusie

Als het idee om jezelf open te stellen in een Vistage-groep je angst inboezemt, weet dan dat je niet de enige bent. Het is een gangbare zorg, en er zijn mechanismen ingebouwd om je te helpen deze angst te overwinnen. Met 1-op-1 sessies, een cultuur van vertrouwen, en de begeleiding van een ervaren Chair, zal je merken dat je comfortabeler wordt in het delen van je uitdagingen en successen. En wie weet, misschien vind je het uiteindelijk wel een van de meest waardevolle aspecten van je Vistage-lidmaatschap.

Over de auteur:

René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.