Kan ik een keer een dag meedraaien?

17 January 2024 |

Veel professionals en bedrijfsleiders vragen zich af of het mogelijk is om een dag mee te draaien bij Vistage, het gerenommeerde netwerk voor executive coaching en leiderschapsontwikkeling. Deze vraag is begrijpelijk, gezien de reputatie van Vistage voor het bevorderen van persoonlijke groei en zakelijk succes. In deze blog gaan we in op de mogelijkheden en overwegingen rondom het meedraaien bij een Vistage groep.

De rol van de Chair

Elke Vistage groep wordt geleid door een ‘chair’, een ervaren coach en mentor die een cruciale rol speelt in het beheer en de dynamiek van de groep. De chair is verantwoordelijk voor het faciliteren van discussies, het aansturen van de agenda en het waarborgen van een productieve en respectvolle omgeving. Bovendien speelt de chair een sleutelrol in het handhaven van de groepsdynamiek en het vertrouwen binnen de groep.

Vertrouwelijkheid als kernwaarde

Een fundamenteel principe van Vistage is vertrouwelijkheid. Leden van Vistage groepen delen vaak gevoelige en persoonlijke informatie, zowel over hun zakelijke uitdagingen als hun persoonlijke ontwikkeling. Deze openheid en bereidheid om kwetsbare zaken te delen zijn essentieel voor het wederzijdse vertrouwen en de effectiviteit van de groep. Om deze reden is vertrouwelijkheid een centraal aspect van de Vistage-ervaring.

Een dag meedraaien: beslissing van de Chair

Gezien het belang van vertrouwelijkheid en groepsdynamiek, is het aan de individuele chair van een Vistage groep om te bepalen of een geïnteresseerde professional voor een dag kan meedraaien. Deze beslissing hangt af van verschillende factoren, waaronder de samenstelling van de groep, de geplande onderwerpen voor de betreffende dag, en de mate waarin een gast de dynamiek en vertrouwelijkheid van de groep kan beïnvloeden.

Overwegingen voor potentiële gasten

Als je interesse hebt om een dag mee te draaien bij Vistage, zijn er enkele overwegingen die je in gedachten moet houden:

  • Respect voor vertrouwelijkheid: Potentiële gasten moeten zich bewust zijn van de vertrouwelijke aard van de groepsdiscussies en bereid zijn deze vertrouwelijkheid te respecteren.
  • Afstemming met groepsdynamiek: De chair zal beoordelen of jouw aanwezigheid past binnen de huidige groepsdynamiek en of het waarde kan toevoegen aan zowel de groep als aan jouw eigen ervaring.
  • Voorbereiding: Het is aan te raden om vooraf met de chair te bespreken wat je kunt verwachten en hoe je je het beste kunt voorbereiden op de sessie.

Conclusie

De mogelijkheid om een dag mee te draaien bij een Vistage groep hangt sterk af van de beslissing van de betreffende chair en de specifieke dynamiek van de groep. Voor degenen die deze kans krijgen, kan het een waardevolle en inzichtelijke ervaring zijn die een unieke kijk geeft op de werkwijze en voordelen van Vistage. Het is echter belangrijk om de kernwaarden van vertrouwelijkheid en respect voor de groepsdynamiek te allen tijde te handhaven.

Over de auteur:

Harm Mannak

Na jarenlang als CEO, Toezichthouder en DGA actief te zijn geweest is Harm sinds 2022 Chair bij Vistage en sinds 2023 mede-eigenaar van Vistage Benelux B.V, waar hij nu ook Co CEO is. Hij laat zich leiden door Benjamin Franklin’s uitspraak “If you finished changing, you’re finished”. Het creëren van perspectief en draagvlak voor de weg voorwaarts en teams daarin meenemen is kenmerkend voor zijn aanpak. .

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.