Maak betere beslissingen door een beter geheugen

1 August 2022 |

Wat kan ik ervan balen als ik een naam van een klant niet herinner, een gezicht niet herken of zelfs belangrijke informatie niet meteen kan ophalen uit mijn geheugen. Herkenbaar? Gelukkig ben ik (zijn we) niet de enige!

Wat blijkt? CEO’s en managers die op een hoog niveau werken hebben geen systeem ontwikkeld voor het organiseren en bewaren van belangrijke informatie. Het gevolg … je raadt het al. Deze geheugenmissers kunnen zelfs oplopen tot 50%.

Scott Bernstein, spreker voor Vistage groepen, is geheugenexpert, auteur en traint mensen in het verbeteren van hun geheugen. Zijn ervaring leert dat meer dan driekwart van de eindbeslissers niet in staat is om meer dan 50% van de informatie die ze wíllen onthouden, ook daadwerkelijk onthouden. Denk hierbij aan namen en gezichten van klanten en medewerkers, inhoud van een presentatie, belangrijke cijfers, kengetallen of afspraken uit gesprekken. Bij mij gebeurt dit als ik me overvallen voel of ik teveel aan m’n hoofd heb. Dan wordt het nog lastiger om informatie op te nemen, te verwerken en te onthouden.

Dat is schrikken! Maar gelukkig ook best simpel op te lossen. Hoe? Door je geheugen te trainen. Scott zijn methodieken zorgen er namelijk voor dat de hersenen diep en snel kunnen leren waardoor je zaken beter en langdurig kunt onthouden. Ik deel er hier een met je.

Hoe zorg je voor een goed getraind brein? 

Om je brein en je geheugen te trainen begin je met deze drie stappen.

1 .  Jouw geheugen heeft een ‘plek’ nodig om belangrijke zaken aan vast te knopen. 

Kijk eens rond in jouw kantoor en schrijf vijf voorwerpen op die je altijd ziet als je rondloopt: je bureau, stoel, laptop, het whiteboard en de lamp boven je bureau. Nummer ze in die volgorde. Sluit vervolgens je ogen en loop in gedachten langs de voorwerpen en benoem de nummers en de voorwerpen.

2.   5 doelen in een verhaal 

Beschrijf 5 doelen, bij elke voorwerp één doel, in volgorde van belangrijkheid. Maak vervolgens een levend verhaal tussen jouw bureau en het eerste doel. Maak dit verhaal zo raar, gek of grappig mogelijk. Gebruik je fantasie. Hoe gekker, hoe beter.

3.   Train je brein: 10 dagen lang, 7 keer 

Sla nu de verhalen op in jouw geheugen. Sluit je ogen en loop in gedachten door je kantoor waarbij je jouw verhalen en doelen terughaalt. Doe dit de komende 10 dagen 7 keer. Op deze manier train je je brein in het onthouden van zaken. Moet je meer onthouden? Ga dan naar een andere kamer en herhaal stap 1 t/m 3.

Op deze eenvoudige manier werk je aan een beter geheugen en herinner je je sneller belangrijke zaken. Simpel en effectief kan ik uit eigen ervaring zeggen.

Over de auteur:

René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.