Nee hè, alweer aan artikel hoe je het beste het nieuwe jaar kunt beginnen!

6 March 2023 |

De afgelopen dagen keek ik (waarschijnlijk net als velen met mij) regelmatig op LinkedIn. Elk jaar verbaas ik me er weer over de hoeveelheid posts met tips hoe je het nieuwe jaar het beste kunt aanvliegen. Van een post die mensen uitnodigt om in de Oostenrijkse bergen hun diepere zelf en hun diepere wens te vinden, tot een planningstool om zo effectief en efficiënt mogelijk 2022 op te starten.

Begrijp me goed, ik heb geen enkel oordeel over al deze gereedschappen, ze kunnen heel goed werken, als ze bij je passen. En juist daarin zit voor mij de uitdaging. Want, wat past nu bij jouw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling? Te vaak ben ik in het verleden ergens ingestapt (op goedbedoeld aanraden van vrienden), waarvan ik achteraf geconstateerde dat het mij maar heel weinig bracht. Zo heb ik ooit een spirituele opleiding gevolgd. Ik vond van mijzelf dat ik de uitdaging aan moest gaan om eens ver buiten mijn comfortzone te gaan. Echter stond die opleiding zo ver van mij als mens af, dat ik mij de hele week afgevraagd heb wat de opgedane kennis en vooral ervaring mij zou brengen.

3 zones waarin je ontwikkelt

Vanaf dat moment besefte ik dat ieder mens drie zones heeft als het gaat om persoonlijke ontwikkeling: een comfortzone, een leerzone en een paniekzone. Het is belangrijk om je te realiseren in welke zone je actief wil zijn op het moment dat je je verder gaat ontwikkelen Juist hierin ligt de crux. In de verkeerde zone werken aan je ontwikkeling kan een niet-effectief of zelf tegengesteld effect hebben.

Wanneer je bezig bent met zaken die je al goed kent of kunt, bevind je jezelf in de comfortzone. Je werkt in deze zone vooral op routine door bekende activiteiten zo goed mogelijk uit te voeren. In deze zone vindt er weinig ontwikkeling plaats, het is vooral verfijning. Erg goed als je beter in je huidige job wilt worden.

De zone die het verst van de mens vandaan staat, is de paniekzone. Dit was de zone waarin ik terecht kwam tijdens de spirituele opleiding. Ik voelde mij niet veilig genoeg om de waardevolle lessen die ik kon leren, ook daadwerkelijk binnen te laten komen en te integreren. Gevolg was dat ik juist mezelf verder afsloot en niks oppakte. In de paniekzone leer je dus over het algemeen heel weinig, omdat je in een soort van survival-modus komt. Wel leer je wat jouw basisreactie is op stress: vlucht, vecht of bevries je? Op zich heel leerzaam, zeker als je in een situatie terechtkomt waarin directe actie vereist is. Weet je van jezelf dat je bevriest (en alsjeblieft, veroordeel jezelf niet hierom, het beste is dat je het van jezelf weet), dan is het zinvol om in je MT iemand te hebben die dan in de vecht-modus stapt om uit de crisis te komen.

Terug naar de leerzones: tussen de comfortzone en de paniekzone ligt de leerzone. Hierin voelen mensen zich voldoende uitgedaagd om nieuwe zaken te proberen en ervaren zij een goed gevoel van veiligheid. Je voelt je dan veilig genoeg om bijvoorbeeld je mindset aan te passen of vaardigheden uit te proberen die nog niet in je comfortzone zitten.

Essentieel, wat mij betreft, is dat er een veilige omgeving is, waarin vertrouwen een cruciale rol speelt. Dit is voor mij de belangrijkste reden om het Vistage concept naar Nederland te halen: het niveau van vertrouwen in elkaar in een Vistage groep is zo hoog, dat de leden (allen eindbeslissers) durven te delen waar hun echte worstelingen over gaan, waar zij zichzelf onzeker voelen, waar zij graag steun en tips van elkaar krijgen. Dáár vindt écht leren en ontwikkelen plaats!

Kortom, als antwoord op mijn vraag waarmee ik het artikel begon: nee, dit is geen artikel om je te helpen hoe je het jaar het beste kunnen aanvliegen. Het is vooral bedoeld om inzichtelijk te maken dat er verschillende omgevingen zijn. Jij bepaalt, voor de ontwikkeling die jij dit jaar wilt maken, wat het beste bij je past.

Over de auteur:

René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.