Sta op en wandel (met jouw MT-lid)

Sta op en wandel (met jouw MT-lid)

Wandelen heeft een positief effect op lichaam en geest. Met name als je dat in een groene omgeving doet. 

Wetenschappelijk onderzoek

De Universiteit van Michigan deed een onderzoek naar de toegevoegde waarde van wandelen in de natuur. Een groep studenten moest eerst lange cijferreeksen onthouden en herhalen. Daarna werden ze uit wandelen gestuurd. Een groep ging het park in, de andere groep maakte een stadswandeling. Na terugkomst scoorden de parkwandelaars aanzienlijk beter dan de stadswandelaars op de cijfertest. De groene wandeling verbeterde het kortetermijngeheugen met 20 procent. Gedachten werden rustiger en helderder.

Wandelcoaches zullen beamen dat wandelen op allerlei facetten invloed heeft: mensen worden er rustiger van, ze nemen betere beslissingen als ze bevraagd worden tijdens een wandeling en komen alerter terug.

Mensen werden ook behulpzamer en vriendelijker na een bezoek aan de natuur. Verder bleken een stadse omgeving en binnenshuis verblijven het werkgeheugen flink te belasten. Na een tijd neemt de concentratie af. Met een druk en vol hoofd is het lastig reflecteren.

Rustiger nadenken
Wandelen is zeer effectief voor een goed leiderschap en bestuur. Onze tip is dan ook een overleg met een MT-lid niet op kantoor te houden maar er een wandeloverleg van te maken. Naast het feit dat wandelen het brein zuurstof geeft, geeft wandelen ook de mogelijkheid om wat dieper na te denken over het onderwerp waar jullie het over hebben. Schrijf met een stok eens de mogelijkheden op verschillende paden en bespreek de opties daarna samen.
Je kunt tijdens het wandelen voor je uit kijken en je gedachten beter de vrije loop laten. Je kunt beter nadenken voordat je antwoord geeft. Oogcontact kan er soms voor zorgen dat het eigen denkproces niet goed op gang komt. Terwijl, als je voor je uit kunt staren naar het pad dat je bewandelt, dit vaak een helderder beeld geeft van je gedachten.Metaforen
Daarbij kom je in de natuur vaak dingen tegen die je als metafoor kunt gebruiken om gedachten en gevoelens beter te omschrijven. Denk aan een boom over de weg, bramen die nog niet rijp zijn of de keuze welk pad te nemen op een kruising van wegen. Ze komen nagenoeg altijd op het juiste moment voorbij, dus is het een kwestie van ze te gebruiken in je gesprek.

Santiago De Compostella
Tijdens mijn eigen tocht naar Santiago de Compostella in 2013 vanuit Périgueux heb ik de voordelen van wandelen meerdere malen ervaren en daarbij ook nog eens mijn gezondheid flink verbeterd. De ‘anatomy of walking’ (zie hieronder) geeft aan welke voordelen wandelen heeft op het gebied van je gezondheid (en die van jouw MT-lid).

Tel uit je winst!

Over de auteur: René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Neem betere beslissingen, haal betere resultaten en wordt een betere leider. Sluit je aan bij Vistage.

Wij helpen zakelijke eindbeslissers met een hoge integriteit samen te werken om zichzelf, hun bedrijven en hun omgevingen te verbeteren.

Dit doen we door hen te helpen díe besluiten te nemen, die het verschil maken voor hun persoonlijke en zakelijke groei.

Aanbevolen

Zelfsabotage

Zelfsabotage

Wat heb je nodig om het beste uit je zelf te halen? In al die jaren dat ik mensen begeleid en coach, en ook uit...

Lees meer

Vul je gegevens in. We nemen dan vrijblijvend contact met je op voor een verdere kennismaking.