Technologische trends voor 2024 en later

10 January 2024 |

Terwijl we uitkijken naar 2024, wordt de technologische wereld gedomineerd door AI. We moeten echter niet vergeten dat AI slechts een onderdeel is van een bredere digitale revolutie die blockchain, quantum computing, nanotechnologie, synthetische biologie, robotica, 3D-printen, AR/VR en andere opkomende innovaties omvat.

Critici maken zich zorgen over de snelle versnelling van de “AI-singulariteit”, een hypothetische toekomstige gebeurtenis waarbij kunstmatige intelligentie de menselijke intelligentie overtreft tot een punt waarbij we niet meer terug kunnen.

Dit narratief wakkert de angst aan dat AI industrieën zal vernietigen en banen zal vervangen. Toch suggereert professor Karim Lakhani van Harvard Business School dat we eigenlijk bang moeten zijn voor mensen die AI gebruiken, die zullen namelijk de mensen vervangen die dat niet doen.

In ons recente stuk over creatieve vernietiging wijzen we erop dat golven van technologische innovatie door de geschiedenis heen ongekende economische waarde hebben gecreëerd.

Technologische revoluties creëren meer banen dan ze vernietigen. De geschiedenis heeft echter wel bewezen dat de periode na een technologische innovatie de lonen voor ongeschoolde arbeiders onderdrukt.

Op korte termijn profiteren degenen die kapitaal beheersen vaak van technologische vooruitgang.

Technologie-investeringen

Als gevolg van de versnelling van AI, verschuift de technologie-investering. Volgens een onderzoek van RSM, onder middelgrote bedrijven:

Twintig procent van de respondenten had het afgelopen jaar te maken met een datalek. (Hier vind je een speciaal rapport over cybersecurity.) MKB-bedrijven herstructureren hun IT-afdelingen om aan veranderende prioriteiten te voldoen.

IT-afdelingen verdedigen hun bedrijven tegelijkertijd tegen cyberaanvallen en implementeren specifieke applicaties die de klantbeleving verbeteren en de productiviteit bevorderen.

Bedrijven gaan verder dan de belofte van AI naar praktische toepassingen die ze vandaag kunnen inzetten. Er worden bijvoorbeeld massaal chatbots ingezet die alledaagse klantenservicetaken beheren.

AI-gedreven automatisering benutten voor concurrentievoordeel

Naarmate 2024 nadert, zijn bedrijven klaar om de transformerende kracht van AI-gedreven automatisering te benutten.

Recente ontwikkelingen zoals OpenAI’s ChatGPT hebben dit domein gerevolutioneerd; GPT-4 valt op met zijn verbeterde capaciteiten en geavanceerde functies.

Open AI heeft ChatGPT Enterprise uitgebracht, waarmee bedrijven versnelde data-analyse, behandeling van complexe vragen en robuuste beveiligings- en privacy maatregelen worden gegarandeerd.

Terwijl bedrijven zich voorbereiden op het jaar, ligt de focus niet alleen op het adopteren van deze technologieën, maar ook op het benutten ervan voor tastbare bedrijfsresultaten en operationele efficiëntie:

 • Facturatieautomatisering: AI inzetten om facturen direct te analyseren en automatisch betalingen te verwerken, waardoor handmatige fouten worden verminderd en de factureringscyclus wordt versneld. Fiserv en Klarna waren twee andere betalingsbedrijven die zich bij Stripe voegden om hun gebruik van AI te vergroten.
 • Werving: AI-algoritmen gebruiken om duizenden cv’s te scannen en te sorteren, functievereisten te matchen met kandidaatprofielen en zelfs initiële interviewrondes met chatbots te automatiseren om potentiële aanwervingen te screenen. Beamery is een talentbeheerplatform dat AI gebruikt om miljarden datapunten te verzamelen om snel kandidaten met een hoog potentieel te identificeren en te sorteren.
 • Klantenservice: AI-gedreven chatbots implementeren op websites en sociale media platforms om directe hulp te bieden, veelgestelde vragen te beantwoorden en complexe vragen door te sturen naar menselijke agenten. Sportwinkel Decathlon gebruikt een conversatie-AI-platform genaamd Heyday om dergelijke klantenserviceverzoeken te beheren.
 • Voorraadbeheer: AI gebruiken om voorraadniveaus te voorspellen, kooppatronen te analyseren en voorraadvernieuwing te optimaliseren, zodat producten altijd beschikbaar zijn zonder overvoorraad.
 • Verkoopvoorspelling: Machine learning modellen toepassen op historische verkoopgegevens om toekomstige verkoopstrends te voorspellen, waardoor bedrijven hun marketing- en productie-inspanningen effectiever kunnen plannen. ChatSpot haalt verkooprapporten op en sorteert gegevens voor naadloze voorspelling en analyse.
 • Marketingpersonalisatie: Consumentengedrag, voorkeuren en eerdere aankopen analyseren om gepersonaliseerde marketingcampagnes en productaanbevelingen te creëren, waardoor klantbetrokkenheid wordt verbeterd en de verkoop toeneemt.
 • Fraudedetectie: AI inzetten om transactiepatronen in real-time te monitoren en te analyseren, snel verdachte activiteiten te identificeren en te markeren, waardoor beveiligingsmaatregelen worden verbeterd. Feedzai’s datawetenschap werkt in real-time om fraude te identificeren en uit te roeien door continu enorme hoeveelheden gegevens te evalueren en klanten te waarschuwen voor mogelijke inbreuken.

Microsoft mengt zich in de strijd met Copilot

2024 markeert het jaar dat zakelijke professionals generatieve AI-tools in hun samenwerkingssuites integreren op een manier die hun productiviteit verbetert.

Een voorbeeld is Microsoft Copilot, dat zal worden opgenomen in de Microsoft-suite en de kosten zal verdubbelen. Microsoft 365 Copilot wordt naar verwachting het kernhulpmiddel waarop professionals en bedrijven in 2024 vertrouwen om hun werk te verbeteren en alledaagse taken te verminderen.

Functies zijn onder meer:

 • Word: Copilot biedt een eerste concept om het schrijven van een blog, memo of intern procesdocument op gang te brengen.
 • PowerPoint: Presentaties zullen gemakkelijker te maken zijn, waarbij inhoud en ontwerpelementen van eerdere projecten worden gebruikt.
 • Excel: Spreadsheets zullen betere gegevensanalyse mogelijk maken, waardoor het gemakkelijker wordt om trends te spotten en visualisaties te maken.
 • Outlook: Een herziening van e-mailbeheer vat lange threads samen en genereert automatisch voorgestelde antwoorden.
 • Teams: Legt direct de kern van discussies, inzichten van deelnemers en actiepunten vast.
 • Power Platform: Automatisering wordt toegankelijker, van het creëren van chatbots tot het uitwerken van nieuwe app-ideeën binnen enkele minuten.

Naarmate we door 2024 heen gaan, is het duidelijk: AI is niet alleen de toekomst – het is de drijvende kracht voor bedrijven die streven naar het herdefiniëren van efficiëntie en innovatie.

Andere techtrends om naar uit te kijken en te benutten in 2024

Naarmate we het komende jaar omarmen, komen er meer specifieke technologische trends die industrieën hervormen en innovatieve oplossingen bieden voor eeuwenoude uitdagingen:

Neuralink gaat pionieren op het gebied van interfacing tussen hersenen en computers

Elon Musk’s Neuralink komt naar voren als een technologisch wonder. Met als visie het herdefiniëren van menselijk potentieel, streeft deze innovatieve hersen-computer interface ernaar om kritieke fysieke capaciteiten te herstellen, waaronder zicht, motorische functies en spraak.

Maar de ambitie stopt daar niet; Neuralink heeft als doel om onze interactie met de wereld om ons heen fundamenteel te transformeren.

Met goedkeuring van de FDA in 2023, zet het bedrijf moedige stappen voorwaarts, door personen met ernstige handicaps te werven voor de eerste menselijke proeven. Het komende jaar belooft fascinerende inzichten uit Neuralink’s grensverleggende reis. Een set van augmented reality-brillen wordt ook verwacht om in 2024 weer op de markt te komen.

Drones verstoren veel industrieën

Drones integreren snel AI, sensoren, batterijen en autonome navigatie op een manier die het zakelijke landschap revolutioneert.

Drones bieden toegang tot producten en gegevens van voorheen onbereikbare locaties, zonder de noodzaak van arbeid.

Een paar mogelijkheden voor commerciële drones zijn:

 • Snelle dakbeschadigingsbeoordelingen, waardoor de tijd van uren naar minuten wordt teruggebracht.
 • Het monitoren van gewasgezondheid en irrigatiesystemen in de landbouw.
 • Het bieden van 3D-luchtfoto’s voor vastgoedklanten.
 • Assisteren bij ingenieursprojecten, van onderhoud van transmissiekabels tot planning van wegconstructies.
 • Het documenteren van speciale gelegenheden zoals bruiloften vanuit unieke luchtperspectieven.
 • Innoveren van pakketbezorgmethoden.
 • Het versnellen van verzekeringsclaims evaluaties.

Andere opkomende technologieën in 2024

Naarmate we 2024 naderen, moeten bedrijfseigenaren zich voorbereiden op transformerende technologische en operationele procesveranderingen:

 • Groene technologie leidt de weg naar duurzame bedrijfspraktijken.
 • Belangrijke technologische vooruitgang in de gezondheidszorg, waaronder AI-gedreven synthetische gegevens, gepersonaliseerde behandelingen en online gezondheidsadviseurs.
 • Quantum computing komt in de praktijk, waardoor complexe probleemoplossing versnelt.
 • Een verhoogde nadruk op cyberweerbaarheid om de escalerende kosten en risico’s van cyberdreigingen te bestrijden.
 • Het mengen van echte en virtuele werelden door AR en VR beïnvloedt consumenteninteracties en marketing.
 • De dominantie van spraakzoekopdrachten vereist een verschuiving in SEO-strategie.

Technologie kan niet langer worden beschouwd als een administratief kostenpost. Technologieën creëren die de productiviteit verhogen en een competitief voordeel behouden, zijn kritische variabelen in de strategische en operationele plannen van een bedrijf.

Over de auteur:

Harm Mannak

Na jarenlang als CEO, Toezichthouder en DGA actief te zijn geweest is Harm sinds 2022 Chair bij Vistage en sinds 2023 mede-eigenaar van Vistage Benelux B.V, waar hij nu ook Co CEO is. Hij laat zich leiden door Benjamin Franklin’s uitspraak “If you finished changing, you’re finished”. Het creëren van perspectief en draagvlak voor de weg voorwaarts en teams daarin meenemen is kenmerkend voor zijn aanpak. .

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.