Vrijheid is niet een lege agenda

31 March 2023 |

De laatste tijd denk ik veel na over vrijheid. Zeker op dit moment voor velen een beladen begrip gezien de situatie in de wereld. Waar ik het met jullie in deze vlog over wil hebben is persoonlijke vrijheid. Vrijheid die je zelf in handen hebt.

Ken je dat gevoel dat je allerlei dingen MOET doen. Ik ook. Vele jaren heb ik hard gewerkt aan, zo nu en dan, een lege agenda. Dat idee gaf mij het gevoel van vrijheid. Geen verplichtingen. ‘s morgens wakker worden zonder dat mijn agenda me direct vertelt wat ik die dag allemaal moet doen. Leeg genoeg om te doen wat ik die dag WIL doen. Jarenlang streefde ik dit ideaal na, waarvan ik dacht dat vrijheid was.

Vrijheid is niet een lege agenda
In aanloop van een training die ik zou geven over time management, had ik een gesprek met een coach. Dat gesprek gaf mij een heel ander inzicht. Zij begon de sessie met de uitspraak: “Vrijheid is niet een lege agenda”. Je kunt je voorstellen dat ik het niet meteen met haar eens was. Jarenlang streefde ik juist die lege agenda na: niets gepland voor een dag, dan legde ik die dag in de handen van mijn reptielenbrein. Ieder mens heeft meerdere hersenen en één van oudste delen is het reptielenbrein (ook wel amygdala genoemd). De amygdala houdt zich bezig met onze reacties op onverwachte gebeurtenissen. Dat deel van mijn brein wil: op de bank te zitten, comfortabel en lui zijn, het lekker warm hebben, eten en juist géén bevredigende dingen doen.

Vrijheid is doen wie je echt wilt zijn
Mijn coach zei: “Vrijheid is het bewust kiezen van verplichtingen die voldoen aan je hoogste behoeften, die dienen wat je écht wil.” Als je het zo bekijkt is die lege agenda heel gevaarlijk. Want als je je laat leiden door wat je nu, op dít moment wil en niet nadenkt over wie je morgen wil zijn, dan neemt je reptielenbrein het over en zal je dat niet vanzelf bereiken. Als je nadenkt over wie je wil worden, kom je vanzelf tot een aantal zaken die dan van belang zijn om daar te komen. Dan is je agenda niet langer leeg, maar juist gevuld met activiteiten die je op weg helpen naar wie je op de middellange en lange termijn wil zijn.

Ben je een idioot, slim of een genie?
Veel mensen kijken uit naar het pensioen, het winnen van een loterij of veel geld krijgen. Het moment waarop al hun problemen verdwijnen. Ze worden ‘s morgens gewoon wakker en hoeven niet naar het werk om geld te verdienen. Kortom, gewoon kunnen ontspannen en geen verplichtingen hebben.

Sadhguru heeft het over drie soorten mensen: idioten, slimme en geniale mensen.

  • Idioten haten wat ze doen. Ze worden ‘s ochtends wakker en willen echt niet doen wat ze die dag moeten doen. Ze werken omdat het moet.
  • Een slim iemand vindt een manier om te genieten van wat hij doet en bouwt een leven op waarin hij de dingen die hij moet doen, leuk vindt.
  • Een genie daarentegen leert te houden van wat hij moet doen.

Vrijheid zijn zelfgekozen verplichtingen
Voor mij betekent vrijheid (na een leerzame weg): een leven bouwen dat mij voldoening geeft. Niet wachten op een lege kalender en hopen dat mijn reptielenbrein iets goeds creëert op dát moment. Vrijheid zijn zelfgekozen verplichtingen, die je helpen te voldoen aan de behoeften die je hebt in het leven, zoals bijvoorbeeld sociale behoeften en je gezondheid. Dat zijn waarschijnlijk geen dingen die je wilt doen op het moment dat je ermee moet beginnen.

Neem dit praktische voorbeeld. Ik wandel graag, maar elke keer als ik thuis kom na een lange dag verzint mijn hoofd miljoen excuses om niet te gaan: het is koud, ik heb gisteren al gewandeld, ik moet nog werken. Je hebt dus simpelweg verplichtingen nodig om in beweging te komen. En als je dan eenmaal in beweging bent, gebeuren de goede dingen die je helpen te worden wat je wilt worden. Dus zet je in voor die dingen waar je je aan wilt verplichten. Dat is vrijheid! Veel plezier met je niet lege agenda!!

Over de auteur:

René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.