Wat het betekent om een Vistage groep te leiden?

Wat het betekent om een Vistage groep te leiden?

Iedere Vistage Chair heeft zijn eigen redenen om andere leidinggevenden te willen helpen beter te worden.

In dit artikel lees je de motivatie van vijf Vistage Chairs. Twee van Vistage Benelux en drie Amerikaanse collega’s.

  • Edith Brouwer-Schreurs – Nederland
  • Chris Vannitsem – Nederland
  • Vipon Kumar – Philadelphia
  • Julie Couret – New Orleans
  • Honor Belew – Nashville

Meer impact

“Wat ik heel tof vind is dat ik meer impact kan hebben in wat ik doe met Vistage, dan wanneer ik individueel coach. De impact is voelbaar op elk niveau: bij het Vistage lid zelf, zijn/haar MT, de medewerkers, de gezinnen alsook bij klanten. Voor mijzelf geldt dat ik altijd in mijn werk ‘de meester’ ben, dat mag men ook verwachten. Bij Vistage kan ik ook ‘de gezel’ zijn, waarin ik ook continu mag leren van anderen”, vertelt Edith bevlogen.

Mensen helpen

Na een heftig probleem met zijn gezondheid besefte Vipon Kumar dat hij mensen in hun carrière wilde helpen, net zoals hij was geholpen. “Overal waar ik werkte, was er iemand die me hielp”, zegt Kumar, een Vistage Chair in de buurt van Philadelphia. “Meerdere mensen vanuit Vistage die me niet kenden, boden me hulp aan, zonder iets terug te verwachten.” Nu leidt Kumar een groep getalenteerde leidinggevenden. In het afgelopen jaar heeft hij elk lid van zijn groep geholpen om een ​groei met dubbele cijfers in hun bedrijf te realiseren.

Ervaring

Julie Couret, executive coach en Vistage Chair in New Orleans, wilde altijd al haar eigen groepscoaching starten, maar het ontbrak haar aan de middelen. Bij Vistage heeft ze het gevoel dat ze de steun, de middelen en de continue opleiding krijgt om een ​​groep succesvolle leidinggevenden op de juiste manier te leiden. “Vistage brengt de ervaring die ik als individu niet heb”, zegt Couret.

Inzicht

“Als Vistage Chair combineer ik de kracht van coaching en mijn ervaring als CEO perfect. Het is een ijzersterk concept vol inzichten, zakelijke als persoonlijke groei, nieuwe manieren om naar vraagstukken te kijken, inspiratie en heel veel plezier”, omschrijft Chris enthousiast.

Feedback geven

Honor Belew, Vistage Chair in Nashville, vindt het heerlijk om een ​​dienend leider te zijn en CEO’s feedback te geven, die ze doorgaans in hun eigen bedrijf niet krijgen. “Heel vaak hebben bedrijfseigenaren en CEO’s niet echt iemand om mee te praten die onbevooroordeeld is”, zegt Belew. “Ik luister veel en stel vragen. We identificeren de belangrijkste problemen die de leden moeten oplossen, zodat ze verder kunnen. “

Ongeacht de reden om Vistage Chair te worden, voelt iedereen het als hun missie hun groep CEO’s te helpen de beste versie van zichzelf te worden.

Een-op-een-bijeenkomsten

Elke maand treffen Vistage Chairs de leden van hun groep in individuele 1-op-1’s, waarin er tijd is om vragen te stellen en de belangrijkste kwesties van het lid vast te stellen.

“Welke behoeften hebben ze? Wat speelt er? Wat hebben ze tot nu toe geprobeerd? Door meer vragen te stellen help je de CEO de volgende stap naar succes te zetten”, zegt Couret. “Het is onze taak leidinggevenden dusdanig uit te dagen zodat ze beseffen wat écht belangrijk is.”

“Ik probeer mensen inzichten te geven door veel verdiepende vragen en ga geen enkel onderwerp uit de weg”, vertelt Chris. Ook voor Belew ligt de kern in leden uit hun comfortzone halen. “Ik daag ze uit. En als ik ze uitdaag, zijn ze me dankbaar dat ik ze uitdaag in hun denken, want ze worden niet vaak uitgedaagd in hun rol”, omschrijft Belew.

“De uitdaging van de directeur staat centraal. Ik daag ze uit met open verhelderende vragen, zodat ze hun issue op een andere manier gaan benaderen. Het mooiste is dat de leden die ik begeleid zo wennen aan dit soort vragen dat ze die na verloop van tijd ook meer aan zichzelf stellen.” Daarin ligt de kracht van de 1-op-1 coachsessies volgens Edith.

De maandelijkse bijeenkomst

Naast de 1-op-1 coachsessies zijn er maandelijkse groepsbijeenkomsten. “Het vertrouwen en de onderlinge band maakt dat leden zich kwetsbaar durven op te stellen (iets wat ze normaal niet snel doen in hun bedrijven). Door je kwetsbaar op te stellen ontstaat de grootste kans om naar je eigen gedrag te kijken en te leren voor jezelf en je organisatie”, vertelt Edith.

Voor Chris is het diezelfde magie die ontstaat als mensen zich kwetsbaar durven op te stellen. En de kracht van de groep aanspreken om verder te groeien. Dat is fantastisch om te zien. Vistage groepen kenmerken zich door enorm onderling vertrouwen, één van de kernwaarden van Vistage.

Couret omschrijft de ​​Vistage-bijeenkomst als ‘collegiale verantwoordelijkheid’. De leden leiden elkaar. Het is haar favoriete onderdeel van het zijn van een Vistage-Chair. “We zijn er om het gesprek te vergemakkelijken, hen te begeleiden en te helpen bij het leren aanpakken van problemen”, aldus Couret.

Kumar noemt dit deel van Vistage-bijeenkomsten “zorgzaam confronterend”. Het gaat vaak om een zacht duwtje tussen leden. “Ze confronteren elkaar op de juiste manier”, vertelt hij uitdagend. “Ze hebben zorg voor elkaar, maar ze ontlopen de confrontatie niet.”

Belew houdt net als Chris en Edith van de energie van deze bijeenkomsten. “Dit zijn echt gedreven leidinggevenden met een honger naar groei en leren”, zegt ze. “De bijeenkomst gaat over het geven én ontvangen van d tools en perspectieven die ze nodig hebben om te groeien.”

Sprekers zoeken

Vistage Chairs geven experts in de vergaderingen een podium om hun leden te informeren over allerlei onderwerpen, die zowel voor het bedrijf als voor de individuele leider van belang zijn.

De vijf Vistage Chairs zeggen allemaal dat ze de sprekers en onderwerpen samen met hun groepen vaststellen om te zien wat hen de meeste waarde geeft. Ook de aanbevelingen voor sprekers van andere Vistage Chairs is fantastisch. De inhoud sluit altijd aan de behoeften en thema’s die op dat moment spelen. Met een goede mix tussen zakelijke en persoonlijke onderwerpen gericht op groei. Elke spreker voegt echt waarde toe.

Leden werven

Vistage Chairs zijn weken bezig om uit te zoeken welke leidinggevenden het beste in hun groep passen. Elke Chair heeft unieke vereisten voor wie goed past.

Leden die bij Chris in haar groep zitten zijn: “Mensen die willen leren en weten dat ze niet alle antwoorden zelf hebben. Dat er een juiste balans is tussen wat mensen komen halen en komen brengen. Verder is het belangrijk dat er een echte klik is tussen het potentiële lid en mezelf, anders kan ik ze niet coachen.”

“Mijn leden rollen hun mouwen op als ze binnenkomen”, vertelt Couret. “We willen écht groeien en brengen onszelf en onze bedrijven naar een hoger niveau. Mijn groep bestaat uit nekuitstekers in hun branche, ze zijn uniek, verschillend en succesvol. “

Edith vertelt gedreven waar zij op let bij het werven van nieuwe leden. “Voorwaarde is dat de mensen willen leren en open staan om te groeien, zowel persoonlijk als zakelijk. Mensen met een fixed mindset of die hun ego willen opkloppen passen niet bij mij en ook niet bij Vistage. Het zijn allemaal mensen die echt hun strepen hebben verdiend. Ze hebben een goed lopend bedrijf, weten waar het over gaat, en die realiseren zich tegelijkertijd dat het ook goed is om te blijven leren. Ik zoek naar diversiteit in mijn groep. Die zoek ik in achtergrond, leeftijd, branches maar ook in balans tussen mannen en vrouwen. Persoonlijk vind ik het echt heel erg jammer dat weinig vrouwen zichzelf dit gunnen. Vrouwen aan de top hebben vaak weliswaar netwerken, maar Vistage gaat verder dan netwerken. Tot nu toe investeren vrouwen hier minder in dan mannen. Mijn groep is echt een gemêleerde groep, die van en met elkaar er het meeste uithaalt.”

Belew onderzoekt de verbinding met potentiële leden. Het is haar opgevallen dat ze het beste contact maakt met leidinggevenden die open, nieuwsgierig, bescheiden en kwetsbaar zijn. Ze wil ook een diverse groep binnenhalen – etniciteit, geslacht en achtergrond kunnen iets unieks voor de groep brengen. “Over respect, niet oordelen en vertrouwen valt niet te onderhandelen”, zegt ze.

Kumar ontmoet elk potentieel lid uitgebreid en bouwt zijn groep als een bedrijf op. Hij nodigt leden uit met verschillende achtergronden en vult niches in zoals marketing, supply chain en financiën. “Ik beschouw mezelf als een portefeuillebeheerder zonder eigen vermogen in deze 14 bedrijven”, vertelt Kumar lachend.

Verbeteringen van bovenaf

Een Vistage Chair zijn is geen parttime onderneming, volgens Kumar. Door zijn groep als een fulltime bedrijf te runnen, helpt hij het denkvermogen en de visie van zijn leden verder te ontwikkelen. “Het doel is niet mijn kennis door te geven” aldus Kumar, “mijn doel is leden te helpen betere versies van zichzelf te worden.”

Couret zegt dat door haar leden ertoe aan te zetten betere leidinggevenden te worden, elk bedrijf beter wordt voor de werknemers.

“Betere bedrijven maken begint bovenaan de top en daarom werken we van bovenaf”, verwoordt Couret. “We begeleiden leiders vanuit elk gezichtspunt. Dat is wat impact heeft op het bedrijf. Dat is wat ervoor zorgt dat we succesvol, gelukkig en groeiend blijven: een geweldige plek om te werken. “

Vistage is er om je bij de les te houden en om de dingen die je vaak onbewust wel weet, bewust te maken en daar iets meer te doen, omschrijft Edith. “Een goed lopend bedrijf, het klinkt zo simpel, maar er zijn zoveel facetten die moeten kloppen. Je hebt ooit een fundament gebouwd. Toen de eerste en tweede etage. Je dient kritisch naar je bouwwerk te kijken. Klopt mijn huis nog? Of zitten we in een fase waarin het huis niet meer klopt? Hebben we een aanbouw nodig of moeten we een stukje helemaal veranderen? We zien vaak dat CEO’s doorgaan omdat het pijnlijk is om keuzes te maken die helemaal niet fijn zijn. Vistage helpt je op het juiste moment de juiste beslissing te nemen door rugdekking te geven als je door die zure appel heen moet bijten. Altijd met de focus op de lange termijn.” Edith sluit haar pleidooi met een quote van Jim Collins af:

Get the right people on the bus, the wrong people off the bus, and the right people in the right seats…

Over de auteur:

René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.