Wat kost CEO coaching en waarom is CEO coaching en peer advisory een investering en geen kostenpost?

17 May 2023 |

Categories: Alle

Vistage is wereldwijd leider in zakelijke adviesgroepen en executive coaching en richt zich op het ondersteunen van leiders in het bedrijfsleven. Het is een wereldwijd netwerk van leiders en executives die samenkomen om elkaar te ondersteunen en te adviseren bij het nemen van belangrijke beslissingen.

Terwijl de voordelen van het lidmaatschap van Vistage duidelijk zijn, is het begrijpelijk dat bedrijfsleiders zich afvragen wat de kostprijs van het programma is of, beter gezegd, welke investering doen leden om de maximale waarde die Vistage biedt te ervaren.

Vistage Benelux kent 3 verschillende lidmaatschappen:

Een lidmaatschap voor CEO’s en DGA’s
Het Vistage Chief Executive Programma is ontwikkeld om CEO’s en DGA’s te helpen effectievere besluiten te nemen die tot krachtige resultaten leiden. De kern van het programma is een vertrouwelijke peer adviesgroep die helpt te focussen op wat het belangrijkst is. Deze onbevooroordeelde groep, onder leiding van een ervaren zakelijke leider, helpt bij het oplossen van problemen en het verkennen van kansen.

Een lidmaatschap voor Key executives
Een CEO heeft betrouwbare key executives om zich heen nodig, die meebouwen aan de toekomst van jouw bedrijf. Deze executives hebben de juiste vaardigheden en competenties nodig om de visie uit te voeren. Ze moeten kunnen motiveren, stimuleren en inspireren en beschikken over de unieke combinatie van strategisch denken en doeltreffende dagelijkse uitvoering. Speciaal voor hen is het Vistage Key Executive Programma ontwikkeld. Onder leiding van een Vistage Chair (executive coach) en met middelen van topklasse pakken key executives professionele uitdagingen aan. In een specifiek samengestelde peergroep doen ze nieuwe inzichten op en bouwen ze hun Ieiderschapskwaliteiten verder uit om tot ongekende bedrijfsresultaten te komen.

Een lidmaatschap voor kleine ondernemer
De eigenaar van een klein bedrijf wordt dagelijks geconfronteerd met complexe vraagstukken. Middelen zijn beperkt, de concurrentie is hevig en er zijn voortdurend nieuwe uitdagingen. Het Vistage Small Business Programma biedt een platform om boven de dagelijkse dringende zaken uit te stijgen en te focussen op wat het belangrijkst is: de moeilijke, strategische beslissingen die een bedrijf laten groeien.

Elk programma bestaat uit 4 onderdelen:

Maandelijkse groepsbijeenkomsten
De meest urgente issues worden besproken in een specifiek samengestelde groep van 10-16 leiders van niet-concurrerende bedrijven. Problemen worden opgelost in sessies onder leiding van een zeer ervaren executive coach.

Individuele coaching
Eén-op-één coaching en persoonlijke begeleiding van een ervaren zakelijk leider. Pak uitdagingen en kansen doordacht aan.

Sprekers van wereldklasse
Leer van experts op lokale bijeenkomsten, tijdens regionale evenementen en bootcamps. Activeer nieuwe ideeën voor zakelijke groei en persoonlijke ontwikkeling.

Deelname aan de online community met 45.000 leden
Neem deel aan online en face-to-face communities die per branche, functie of regio zijn georganiseerd. Leden krijgen daarmee waardevolle antwoorden op tactische vragen.

Afhankelijk van het lidmaatschap, dat wordt gekozen, verschilt de inhoud en omvang van de diverse onderdelen. Alle lidmaatschappen worden afgesloten op maandbasis met een opzegtermijn van 3 maanden.

De waarde van het lidmaatschap

Vistage vraagt haar leden regelmatig welke toegevoegde waarde Vistage hen biedt. Als reactie wordt het volgende genoemd:

 • Ze nemen betere beslissingen (doordat ze andere perspectieven krijgen en de tijd hebben om van een afstand naar hun bedrijf te kijken)
 • Ze worden accountable gehouden en houden elkaar accountable
 • Ze groeien, zowel zakelijk en persoonlijk
 • Ze voelen dat ze er minder alleen voor staan
 • Ze managen veranderingen beter, zowel binnen de organisatie als naar de markt

Naast kwalitatieve toegevoegde waarde is er ook sprake van kwantitatieve toegevoegde waarde. Vistage heeft Dun & Bradstreet opdracht gegeven de performance van de bedrijven van de leden te af te zetten tegen de performance van vergelijkbare bedrijven van niet-leden. Dat leidde tot de volgende inzichten:

 • Vistage lid bedrijven groeien 2,2x sneller dan niet-aangesloten bedrijven.
 • Tijdens de Covid pandemie wisten bedrijven van Vistage leden gemiddeld 4,9% te groeien in omzet terwijl vergelijkbare bedrijven van niet leden een omzetdaling van 4,7% moesten incasseren.

De door de leden ervaren waarde leidt ertoe dat Vistage gemiddeld 5 jaar aan Vistage verbonden is, terwijl de drempel om het lidmaatschap op te zeggen laag is; er is sprake van een maandelijks lidmaatschap met een opzegtermijn van 3 maanden.

Het lidmaatschap in overzicht

De drie lidmaatschappen, elk bestaand uit 4 onderdelen, worden in onderstaand schematisch weergegeven.

Programma:

Onderdelen CE KE SB
Maandelijkse groepsbijeenkomsten 12 hele dagen per jaar 8 hele dagen en 4 halve dagen per jaar 8 hele dagen en 4 halve dagen per jaar
Individuele coaching 12 sessies per jaar Optioneel 12 sessies per jaar
Sprekers van wereldklasse 6x per jaar 2x per jaar 4x per jaar
Online Community met 45.000 leden x x x

De onderdelen zijn nader toegelicht bij Lidmaatschappen.

De kosten van het lidmaatschap

Eerder gingen we in op de waarde van het lidmaatschap. Nader beschouwd zou het hier niet over kosten moeten gaan, maar over een investering die wordt gevraagd, een investering die een duidelijk rendement heeft. Niettemin vraagt die investering een inspanning in geld en tijd. Voor de 3 programma’s is de financiële inspanning als volgt.

Programma:

CE KE SB
inschrijfgeld € 995 € 395 € 695
maandelijkse fee € 1.295 € 595 € 995

De inspanning in tijd, die wordt gevraagd, is af te leiden uit Het lidmaatschap in overzicht. Overige kosten zijn er niet. De groepsbijeenkomsten vinden plaats bij de bedrijven van de leden.

Return on Investment

Bij De kosten van het Lidmaatschap werd al opgemerkt dat het feitelijk onjuist is te spreken van “kosten”, maar dat het beter zou zijn te spreken over een investering. Die stelling vraagt wel enige toelichting. Daarover het volgende:

 • Tijd is een kostbaar goed en kan maar één keer worden gebruikt. Het moet dus goed worden gebruikt en leiden tot meerwaarde voor het bedrijf en voor degene die daaraan leiding geeft. Het deelnemen aan Vistage bijeenkomsten vraagt minder dan 4% van de maandelijks beschikbare werkuren. Van leden horen we dat, nadat ze de dynamiek en kracht van de groepsbijeenkomsten hebben ervaren, ze het de belangrijkste dag van de maand vinden. Waarom? Omdat de meerwaarde ervan ze in staat stelt hun tijd effectiever en efficiënter in te zetten of zelfs tijd te besparen, o.a. omdat er inzage wordt gegeven hoe je de werk / privé balans kunt beïnvloeden.
 • De waarde van de groepsbijeenkomsten komt onder andere tot uiting in de manier waarop over onderwerpen wordt gesproken. Onderwerpen als opbrengstverbetering, kostenbesparingen, cashflow, belasting issues, strategie ontwikkeling, etc. Het levert allemaal meerwaarde in veel minder tijd dan wanneer het “op eigen kracht” moet worden ontwikkeld.
 • Lid zijn van Vistage is een investering om jezelf en je bedrijf naar een volgend niveau te brengen. Alle 45.000 leden die Vistage heeft hebben gedacht dat ze er onvoldoende tijd voor hadden en toch hebben ze het gedaan en bleven gemiddeld 5 jaar de investering in tijd doen.
 • Hetzelfde geldt voor de financiële investering die wordt gevraagd. In hoofdstuk 3 (De waarde van het lidmaatschap) is daarover al het nodige gezegd waar het gaat om groeicijfers. Het is daarnaast ook goed om de financiële investering in perspectief te plaatsen. Voor de helft van de kosten van een gemiddelde fte krijgt het lid, dat een CE programma volgt 12 dagen per jaar zijn eigen CEA adviesgroep, 6 spreker van wereldformaat en 12 één op één coaching sessies.

Bij Vistage Benelux weten we hoe belangrijk het is om zowel persoonlijk als zakelijk te groeien. De uitdaging is dat je vaak makkelijker investeert in je mensen dan in jezelf. Tegelijkertijd vind je het frustrerend dat je niet over alles kunt praten in je bedrijf en onbewust een klankbordgroep mist. Wij geloven dat het bijna onmenselijk is om van een directeur/bestuurder te verwachten dat hij of zij alle complexe uitdagingen en snelle veranderingen alleen tegemoet treedt.

Wij begrijpen hoe complex het is om de juiste beslissingen te nemen. Dat is waarom wij al meer dan 150.000 CEO’s en DGA’s hebben begeleid in 35 landen in 65 jaar. Vistage is niet voor iedereen en niet iedereen is geschikt voor Vistage. Dus onderzoek of Vistage en jij bij elkaar passen en onderzoek het lidmaatschap nu.

Vistage: Zorg dat je er niet alleen voor staat. Wordt lid en maak betere beslissingen en ga voor persoonlijke en zakelijke groei.

Over de auteur:

René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.