Wie zijn de leden van een Vistage Groep?

11 juli 2023 |

Als het gaat om leiderschapsontwikkeling en executive coaching, is de kracht van een sterke en diverse groep van groot belang. Dit is een fundamenteel principe waarop Vistage is gebaseerd. In deze blogpost duiken we in de samenstelling van een Vistage-groep en kijken we naar wie er deel van uitmaken.

Een grote diversiteit aan bedrijven

Vistage-groepen zijn voornamelijk samengesteld uit eindbeslissers en bedrijfseigenaren van MKB en MKB+ bedrijven. De bedrijven variëren in grootte van enkele miljoenen tot 500 miljoen euro aan omzet, waardoor er een breed scala aan ervaringen en inzichten in elke groep aanwezig is.

Vistage streeft ernaar om een diverse groep leden samen te brengen, zowel wat betreft de bedrijfsgrootte als branches. Dit betekent dat je in een groep leiders vindt van productiebedrijven, dienstverlenende bedrijven, technologie-startups, retailbedrijven en vele andere sectoren. Deze diversiteit draagt bij aan een rijkere leerervaring, aangezien elk lid unieke perspectieven en ervaringen meebrengt.

Geen concurrentie binnen de groep

Een belangrijk kenmerk van Vistage-groepen is dat zij zo worden samengesteld dat er geen directe concurrentie bestaat tussen de leden. Dit is van cruciaal belang om een vertrouwde omgeving te creëren waarin leden open en eerlijk kunnen delen over hun uitdagingen, kansen en successen.

Het ontbreken van concurrentie in de groep maakt het mogelijk voor leden om advies en feedback te geven en te ontvangen zonder zich zorgen te maken over mogelijke conflicten of belangenverstrengeling. Hierdoor kunnen de leden dieper ingaan op specifieke problemen of kansen, en kunnen ze samen oplossingen bedenken die ze in hun eigen bedrijven kunnen toepassen.

De Rol van de Chair

Elke Vistage-groep wordt geleid door een Chair, een ervaren facilitator die de groep helpt om een open en productieve dialoog te voeren. De Chair is verantwoordelijk voor het begeleiden van de discussies, het aanmoedigen van de leden om hun inzichten en ervaringen te delen, en het waarborgen van de waarden van respect en vertrouwelijkheid binnen de groep.

De Chair is vaak een voormalig (of huidig) bedrijfsleider, met een aanzienlijke ervaring en een diep inzicht in de uitdagingen en kansen van het leiden van een bedrijf. Zij brengen hun eigen ervaringen en inzichten in de groep, en fungeren als een extra bron van advies en begeleiding voor de leden. Daarnaast zijn de Chairs ook beschikbaar voor 1-op-1 coaching.

Conclusie

Vistage-groepen bieden een unieke omgeving voor leiderschapsontwikkeling, door leiders uit diverse industrieën en bedrijfsgroottes samen te brengen, zonder de complicaties van concurrentie. Het resultaat is een krachtige bron van inzichten, advies en ondersteuning, die leiders kunnen helpen om hun bedrijven naar een hoger niveau te tillen.

Over de auteur:

René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.