Hoe ziet het leven na de C-suite er voor jou uit?

2 June 2023 |

Een rol in de C-Suite is erg lonend. Gedurende je hele carrière zul je een gevoel van richting, betekenis en status hebben gevoeld. Je bent gewend aan dagen vol structuur en het opbouwen van relaties. Je hebt een schat aan kennis en vaardigheden opgedaan en veel uitdagingen en kansen aangepakt.

Dus wat nu?

Misschien wil je blijven werken. Misschien wil je volledig met pensioen gaan en je tijd besteden met familie, vrienden en de dingen waar je van houdt? Voor veel leiders is het idee van volledig pensioen ontmoedigend. We zijn gewend aan uitdagingen en om constant te groeien en te ontwikkelen.

Als je in gaat kiezen wat je wilt doen, in plaats van wat je moet doen, kan het aantal beschikbare opties overweldigend zijn. Dus waar begin je?

Hier zijn drie dingen om te doen die je kunnen helpen.

Plan je exit

Als het gaat om het plannen van je vertrek, is het nooit te vroeg. Je weet nooit wanneer je situatie kan veranderen. Met een grondige planning kun je ervoor zorgen dat je weg naar een exit soepel verloopt.

Er zijn drie gouden regels die je moet volgen om dit succesvol te doen:

1. Doe het rustig aan en plan vooruit

Een bedrijf verlaten kost tijd. Je hebt tijd nodig om een opvolger te vinden. Het communiceren van het nieuws naar klanten, medewerkers en leveranciers kost tijd. Je wilt er ook zeker van zijn dat je je team en je klanten genoeg de tijd geeft om zich aan te passen aan de situatie. Weggaan en je bedrijf in de best mogelijke positie achterlaten gebeurt niet zomaar.

2. Ken je cijfers

Hoe zullen je financiën er in de toekomst uitzien? Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid geld die je overhoudt voldoende is om je toekomstige levensstijl te financieren?

Het is van vitaal belang om al vroeg aan tafel te gaan zitten met een financieel adviseur om er zeker van te zijn dat je financieel goed zit.

3. Overweeg je opties

Als je eenmaal hebt bepaald waar je financiën moeten zijn tegen de tijd dat je vertrekt, kun je beslissen wat je met je bedrijf gaat doen. Dit hangt natuurlijk niet alleen af van de financiën. Het zal ook voortkomen uit het al dan niet nalaten van een erfenis.

Misschien wil je je bedrijf in de familie houden. Je kunt je vermogen verkopen of besluiten om je vermogen volledig te liquideren. Wat je motivatie ook is, een goede strategie is hetgeen die je helpt je doelen en verwachtingen te bereiken.

Beslis of pensioen de juiste stap is

Pensioen is de juiste optie voor sommige CEO’s en ondernemers. Na tientallen jaren in het personeelsbestand willen er veel gewoon achterover leunen en ontspannen.

Maar het is niet voor iedereen weggelegd. Zeer weinig voormalige CEO’s omschrijven hun huidige levensstijl als “pensionering”.

Geïnteresseerd in het doorgeven van jouw wijsheid en kennis nadat je aftreedt? Vistage Chair zijn is dan wellicht iets voor jou.

Het kan overweldigend zijn om het C-Suite-leven achter je te laten en direct met pensioen te gaan. Veel voormalige CEO’s merken dat ze rusteloos worden. Ze hebben het gevoel dat ze iets missen en willen graag weer een team leiden.

Alleen jij kunt beslissen of pensioen echt de juiste keuze voor jou is.

Stel de juiste vragen

Het bepalen van je volgende stap – en het maken van de juiste keuze – vereist veel zelfreflectie. Zoals zoveel dingen in je werkende leven, kan het stellen van de juiste vragen je helpen om de juiste beslissing te maken en kan het de volgende fase van je leven leuker maken.

Er zijn acht vragen die wij andere CEO’s aanraden zichzelf te stellen voordat ze beslissen over hun volgende pad. Hier zijn er vier om je op weg te helpen:

●  Na zoveel jaar zo hard gewerkt te hebben, hoe wil ik dat de volgende fase van mijn leven eruitziet?
●  Wat zou me een groter gevoel van betekenis, richting en vervulling geven?
●  Wat moet ik teruggeven?
●  Hoe kan ik gebruikmaken van mijn tientallen jaren ervaring, kennis en wijsheid?

Je hebt als leider al grote hoogten bereikt. De vraag is, ga je door met klimmen? Of neem je de helling naar beneden naar je pensioen?

Door te verduidelijken wat echt belangrijk voor je is in deze volgende fase van je leven, kun je verder gaan in de richting van je dromen.

Neem contact op voor jouw persoonlijk leiderschapsgesprek met een Vistage Chair zodat je de juiste beslissing kunt nemen voor de volgende fase.

Over de auteur:

René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.