Omgaan met stress: een gids voor executives

5 april 2024 |

In de snelle en veeleisende wereld van bedrijfsvoering staan executives vaak onder immense druk. Van het nemen van kritieke beslissingen tot het beheren van complexe organisatorische dynamieken, de uitdagingen zijn talrijk en het potentieel voor stress is significant. Hoewel een bepaald niveau van stress kan dienen als motiverende kracht, kan chronische stress gevaarlijk zijn, leidend tot burn-out, verminderde besluitvorming, en zelfs ernstige gezondheidsproblemen. Daarom is het essentieel voor executives om effectieve strategieën voor stressbeheersing te ontwikkelen en te onderhouden.

Waarom executives zoveel stress ervaren

Executives dragen de last van verantwoordelijkheid niet alleen voor hun eigen succes, maar ook voor dat van hun teams en de organisatie als geheel. Deze verantwoordelijkheid, samen met de constante noodzaak voor innovatie, prestatie en leiderschap onder onzekerheid, creëert een broeinest voor stress. Bovendien kan de isolatie die soms gepaard gaat met leiderschapsposities het moeilijker maken om met deze druk om te gaan.

5 Manieren om met stress om te gaan

Weet dat je niet alleen bent

Het is cruciaal om te erkennen dat je niet de enige bent die stress ervaart. Veel executives delen soortgelijke uitdagingen en gevoelens. Door deze gemeenschappelijke ervaring te erkennen, kun je de isolatie doorbreken en zoeken naar ondersteuning binnen je netwerk of via professionele groepen zoals Vistage. Het delen van ervaringen en strategieën met gelijkgestemden kan een bron van troost en praktische oplossingen zijn.

Schrijf je angsten op en beoordeel of ze terecht zijn

Veel stress komt voort uit zorgen over wat er mis kan gaan. Neem de tijd om je angsten op te schrijven en kritisch te beoordelen hoe realistisch deze zijn. Deze oefening kan helpen om de problemen in perspectief te plaatsen en te identificeren welke zorgen gegrond zijn en welke niet. Dit proces kan de angst verminderen en duidelijke actiepunten bieden om aan te pakken.

Zorg voor je lichaam

Fysieke gezondheid speelt een cruciale rol in hoe we stress ervaren en ermee omgaan. Regelmatige lichaamsbeweging, een voedzaam dieet, voldoende slaap, en mindfulness-praktijken zoals meditatie kunnen allemaal bijdragen aan een betere stressbestendigheid. Deze activiteiten helpen niet alleen om de fysieke symptomen van stress te beheersen, maar verbeteren ook de algehele mentale helderheid en welzijn.

Kom erachter wat je triggers zijn

Het identificeren van specifieke situaties of taken die stress veroorzaken, is een belangrijke stap naar beter beheer. Zodra je je triggers kent, kun je proactieve maatregelen nemen om deze situaties te vermijden of er anders mee om te gaan. Dit kan inhouden dat je delegering verbetert, grenzen stelt, of zoekt naar alternatieve benaderingen om met deze triggers om te gaan.

Aanpassingen maken in je carrière

Soms kan de bron van stress liggen in de aard van je werk zelf of de manier waarop je carrière is gestructureerd. Het kan noodzakelijk zijn om significante aanpassingen te maken, zoals het veranderen van rollen, het heroverwegen van je werklast, of zelfs het nemen van een sabbatical. Dergelijke veranderingen kunnen een fris perspectief bieden en een meer duurzame basis leggen voor zowel persoonlijke als professionele voldoening.

Maak van zelfzorg een prioriteit

Voor executives is het beheren van stress niet alleen een kwestie van persoonlijk welzijn, maar ook een cruciaal aspect van effectiviteit.

Weten wat de gewoontes zijn van succesvolle executives? Lees dan deze blog.

Over de auteur:

Harm Mannak

Na jarenlang als CEO, Toezichthouder en DGA actief te zijn geweest is Harm sinds 2022 Chair bij Vistage en sinds 2023 mede-eigenaar van Vistage Benelux B.V, waar hij nu ook Co CEO is. Hij laat zich leiden door Benjamin Franklin’s uitspraak “If you finished changing, you’re finished”. Het creëren van perspectief en draagvlak voor de weg voorwaarts en teams daarin meenemen is kenmerkend voor zijn aanpak. .

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.