Waarom Vistage geen standaard netwerkclub is

24 november 2023 |

Netwerken zijn voor bedrijfsleiders en CEO’s van onschatbare waarde. Het biedt de mogelijkheid om te leren van anderen, nieuwe perspectieven op te doen en waardevolle zakelijke contacten te leggen. Een van de organisaties die soms ook wordt genoemd in het gesprek over zakelijk netwerken is Vistage. Toch is Vistage anders dan de standaard netwerkclub. Laten we eens duiken in de redenen waarom Vistage een unieke en effectieve benadering biedt voor zakelijk leiderschap en ontwikkeling.

Geen zakelijke connecties, maar menselijke verbindingen

Het eerste wat Vistage onderscheidt van de typische netwerkclub is de mindset. Vistage komt niet samen met de primaire intentie om direct zaken te doen. In plaats daarvan draait het allemaal om menselijke verbindingen en het delen van kennis, ervaringen en inzichten. Het is een gemeenschap die gedijt op de filosofie van “samen groeien, samen slagen”. Er is geen externe druk om zakelijke deals te sluiten of maatschappelijke belangen te dienen. Hier draait het puur om de leden en hun ontwikkeling als leiders en individuen.

Vertrouwelijkheid en openheid

Om deze connecties te leggen met anderen, legt Vistage de nadruk op vertrouwelijkheid en openheid. Deelnemers aan Vistage-groepen delen vaak zeer persoonlijke en gevoelige zakelijke kwesties en uitdagingen met hun peers. Dit gebeurt in een veilige omgeving waarin vertrouwelijkheid wordt gerespecteerd. Het vermogen om openlijk te spreken over problemen en uitdagingen zonder angst voor veroordeling is van onschatbare waarde voor leiders. Het stelt hen in staat om eerlijke feedback te ontvangen en nieuwe inzichten te verwerven die anders misschien verborgen zouden blijven.

Focus op leiderschapsontwikkeling

Een van de belangrijkste redenen waarom Vistage zich onderscheidt, is de sterke focus op leiderschapsontwikkeling. In tegenstelling tot veel andere netwerkclubs, waarbij het hoofddoel vaak het uitwisselen van visitekaartjes en het vergroten van je zakelijk netwerk is, staat bij Vistage de groei en ontwikkeling van leiders centraal. Deelnemers aan Vistage-groepen komen samen om hun leiderschapsvaardigheden te verbeteren, problemen aan te pakken en uitdagingen te bespreken die specifiek zijn voor hun leiderschapsrol. Dit gaat veel verder dan alleen maar zakelijk netwerken; het gaat om persoonlijke groei en professionele ontwikkeling.

Gestructureerde benadering

Vistage biedt een zeer gestructureerde benadering van leiderschapsontwikkeling. Deelnemers aan Vistage-groepen volgen een specifiek programma dat regelmatige bijeenkomsten, individuele coaching en deskundige sprekers omvat. Deze structuur helpt leiders zich te richten op hun ontwikkeling en zorgt voor consistentie en voortgang in hun groei. Het is niet zomaar een informele bijeenkomst; het is een doelgerichte en gefaciliteerde reis naar beter leiderschap.

Selectie proces

Het selectieproces is een essentieel onderdeel van wat Vistage anders maakt. Het gaat niet alleen om wie zich aanmeldt, maar ook om of het lid en de groep goed bij elkaar passen en of ze waarde voor elkaar kunnen toevoegen. Er worden meestal twee tot drie gesprekken gevoerd om te kijken of er een match is. Dit selectieproces zorgt ervoor dat Vistage-groepen niet alleen willekeurige verzamelingen van individuen zijn, maar synergetische gemeenschappen van leiders die zich inzetten voor elkaars groei en succes. Het zorgt ervoor dat deelnemers profiteren van de diverse perspectieven binnen de groep en de vertrouwelijke omgeving die wordt geboden.

Accountability en peer coaching

Een ander onderscheidend kenmerk van Vistage is de nadruk op accountability en peer coaching. Deelnemers worden aangemoedigd om verantwoording af te leggen voor hun doelen en actieplannen aan hun groepsleden. Dit zorgt voor een gevoel van verantwoordelijkheid en stimuleert de implementatie van wat er tijdens de bijeenkomsten is besproken. Peer coaching is ook een krachtig hulpmiddel, waarbij leden elkaar ondersteunen, uitdagen en begeleiden bij het nemen van belangrijke stappen in hun leiderschapsontwikkeling.

Kortom, Vistage is geen standaard netwerkclub. Het is een gemeenschap van leiders die zich inzetten voor hun groei, openheid, vertrouwelijkheid en het delen van diverse perspectieven. Het biedt een gestructureerde en doelgerichte benadering van leiderschapsontwikkeling en benadrukt accountability en peer coaching. Als u als leider serieus bent over uw persoonlijke en professionele groei, kan Vistage de juiste keuze voor u zijn. Het gaat niet alleen om het uitbreiden van uw zakelijke netwerk, maar om het transformeren van uzelf in een effectievere en meer bedreven leider.

Over de auteur:

René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.