Adam Grant: Waarom elke leider een uitdagingsnetwerk nodig heeft

15 november 2023 |

Het belang van ondersteunende netwerken voor CEO’s en bedrijfsleiders is algemeen bekend. Deze netwerken bieden een bron van advies, steun en aanmoediging, en ze zijn vaak samengesteld uit mensen die positief en ondersteunend zijn – de zogenaamde “cheerleaders”. Deze mensen zijn er om te juichen voor je successen, maar ze kunnen soms tekortschieten als het gaat om het blootleggen van blinde vlekken en potentiële valkuilen.

Organisatiepsycholoog Adam Grant introduceert het concept van “uitdagingsnetwerken” als een aanvulling op de traditionele ondersteunende netwerken. Deze uitdagingsnetwerken bestaan uit mensen die een kritische blik werpen op de beslissingen en acties van leiders. Het is belangrijk op te merken dat deze mensen niet wensen dat je faalt; integendeel, ze willen je helpen slagen door je te confronteren met perspectieven en inzichten die je anders misschien over het hoofd zou zien.

Mensen in je uitdagingsnetwerk worden vaak beschouwd als ‘gevers’. Ze zijn bereid om tijd en moeite te investeren in het kritisch bekijken van jouw denkwijze en het bieden van constructieve feedback. Hoewel deze feedback soms moeilijk te horen kan zijn, is het van onschatbare waarde voor leiders, omdat het hen in staat stelt om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en zich bewust te worden van mogelijke blinde vlekken.

Het belangrijkste doel van een uitdagingsnetwerk is om leiders te helpen groeien en zich te ontwikkelen. Ze dagen je uit, omdat ze om je geven en willen dat je succesvol bent op de lange termijn. CEO’s en bedrijfsleiders moeten erkennen dat het hebben van mensen die hen uitdagen, een teken is van sterke leiderschapscapaciteiten en geen bedreiging voor hun positie.

Daarnaast kunnen uitdagingsnetwerken ook helpen bij het aanpakken van interne vooroordelen en het verminderen van tunnelvisie. Door met anderen te bespreken wat jouw vooroordelen zijn en hoe ze jouw denkwijze beïnvloeden, kunnen deze netwerken dienen als een soort spiegel die je helpt bij het kritisch beoordelen van je eigen beslissingen en overtuigingen.

Het is belangrijk voor CEO’s om af en toe de tijd te nemen om met leden van hun uitdagingsnetwerk te zitten en hen te vragen om een kritische blik te werpen op hun denkwijze. Dit proces kan helpen om diepgewortelde aannames en blinde vlekken bloot te leggen, wat uiteindelijk kan leiden tot betere besluitvorming en effectievere leiderschapscapaciteiten. Kortom, een uitdagingsnetwerk is een waardevol hulpmiddel voor CEO’s en bedrijfsleiders om zichzelf te blijven ontwikkelen en te groeien in hun rol.

Vragen van Grant om over na te denken:

  • Wie zit er in jouw uitdagingsnetwerk? Wie zijn die onaangename gevers waarop je kunt vertrouwen en hoe geef je hen de psychologische veiligheid om je uit te dagen en je veronderstellingen in twijfel te trekken?
  • Hoe bouw je psychologische veiligheid op om een cultuur van doordachte tegenstand in jouw organisatie te creëren, een plek waar mensen zich comfortabel voelen om hun meningen te delen en gezonde debatten te voeren?

Over de auteur:

René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.