Hoe je als CEO afkomt van een veroordelende mindset

29 april 2024 |

Leiderschap aan de top vereist meer dan alleen zakelijk inzicht; het vereist ook emotionele intelligentie en het vermogen om op een productieve manier met anderen om te gaan. Een veroordelende mindset kan echter een barrière vormen voor effectieve communicatie en leiderschap. Maar wat betekent het precies om veroordelend te zijn, en hoe kun je als CEO deze houding overwinnen?

Wat houdt het in om veroordelend te zijn?

Een veroordelende mindset manifesteert zich wanneer iemand geneigd is om snel negatieve oordelen te vellen over anderen, vaak gebaseerd op beperkte informatie of vooroordelen.

Als je weleens verroordelend bent geweest is dat vaak te herkennen aan de volgende eigenschappen:

  • Je bent emotioneel negatief betrokken – je denkt aan woede, walging of extreme frustratie
  • Je gebruikt absolute waarden, zoals ‘altijd’ en ‘nooit’ wanneer je de ander beschrijft
  • Je trekt conclusies over het karakter van iemand anders; ze zijn lui, oneerlijk of slecht

Deze houding kan schadelijk zijn voor de werkomgeving, relaties en de algemene bedrijfscultuur. Mensen hebben de neiging om de tekortkomingen van anderen te verwijten aan een slechte karaktereigenschap. Als het om anderen gaat, zijn we geneigd te geloven dat hun gedrag een product is van hun luiheid, oneerlijkheid of intrinsieke tekortkoming.

Hoe je je vooroordelen aan de kant zet en productieve gesprekken voert

Wederzijds respect

Een fundamenteel respect voor de mening en waardigheid van anderen is cruciaal. Dit betekent het erkennen dat iedereen unieke perspectieven en ervaringen heeft. Het benaderen van gesprekken met een open geest helpt om vooroordelen te verminderen en ruimte te creëren voor meer genuanceerde discussies. Geef mensen wat ze het liefste willen in het leven: waardigheid, eigenwaarde en respect.

Gezamenlijk doel

Het herinneren aan en benadrukken van het gezamenlijke doel binnen je team of organisatie kan helpen om de focus te verleggen van individuele verschillen naar wat jullie samen proberen te bereiken. Dit bevordert een gevoel van eenheid en samenwerking. Mensen zijn kuddedieren. We hebben elkaar hard nodig om te overleven en om succesvol te zijn.

Diepgaande dialoog

Het voeren van diepgaande dialogen, waarbij actief wordt geluisterd en echt wordt geprobeerd om het perspectief van de ander te begrijpen, kan helpen om voorbij oppervlakkige oordelen te kijken. Dit vereist een bewuste inspanning om niet alleen te reageren, maar ook om vragen te stellen en interesse te tonen in de antwoorden. Je hoeft niet gelijk te hebben; je hoeft alleen maar het gesprek te voeren.

Moedig je managers aan om oordeelvrij leiderschap toe te passen

Als CEO kun je een cultuur van oordeelvrij leiderschap bevorderen door je eigen gedrag als voorbeeld te stellen en je managers te trainen in technieken voor effectieve, niet-veroordelende communicatie. Workshops en trainingen over emotionele intelligentie en bewuste communicatie kunnen hierbij nuttig zijn.

Kijk hoe je ook buiten kantoor oordeelvrije gesprekken kunt voeren

De vaardigheden die nodig zijn voor oordeelvrije communicatie zijn niet beperkt tot de werkomgeving. Het oefenen van deze vaardigheden in alle aspecten van je leven kan helpen om ze te versterken en meer natuurlijk te maken. Dit kan leiden tot verbeterde relaties en een groter gevoel van verbondenheid met anderen.

Pak ongezonde cultuur aan en ervaar rust in je werk- en privéleven

Een veroordelende mindset kan bijdragen aan een ongezonde bedrijfscultuur, die stress en ontevredenheid veroorzaakt. Door actief te werken aan het verminderen van oordelen en het bevorderen van openheid en respect, kun je helpen om een positieve, ondersteunende omgeving te creëren. Dit heeft niet alleen voordelen voor de werksfeer, maar kan ook leiden tot meer rust en voldoening in je persoonlijke leven. Solide, veilige relaties met veel vertrouwen vormen de ruggengraat van elke gezonde, prestatiegerichte cultuur.

In conclusie, het overwinnen van een veroordelende mindset vereist bewustzijn, inzet en oefening. Door deze principes toe te passen, kun je als CEO niet alleen de cultuur binnen je organisatie verbeteren, maar ook bijdragen aan je persoonlijke groei en ontwikkeling.

Over de auteur:

Harm Mannak

Na jarenlang als CEO, Toezichthouder en DGA actief te zijn geweest is Harm sinds 2022 Chair bij Vistage en sinds 2023 mede-eigenaar van Vistage Benelux B.V, waar hij nu ook Co CEO is. Hij laat zich leiden door Benjamin Franklin’s uitspraak “If you finished changing, you’re finished”. Het creëren van perspectief en draagvlak voor de weg voorwaarts en teams daarin meenemen is kenmerkend voor zijn aanpak. .

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.