Communicatie: voorbereiding is de sleutel tot succes

24 februari 2023 |

Ik wil even de tijd nemen om het met je te hebben over oefenen en voorbereiden.

Jouw voorbereiding bepaalt de impact die je maakt wanneer je wat belangrijks wilt vertellen.

Om het in de woorden van Jim Collins te zeggen: ‘de handtekening van middelmatigheid is niet de onwil om te veranderen, de sleutel is chronische inconsistentie’.

Het verschil tussen een amateur en een professional is de manier waarop ze zich voorbereiden en hoe vaak ze oefenen.

Neem een prof. De manier waarop profs de praktijk benaderen is de keuze die ze maken om te oefenen, oefenen en oefenen, totdat het pijnlijk is. Een professionele golfer kiest ervoor om tijdens het oefenen meer te lijden (met een lange ij) dan wanneer hij de ronde speelt. Een professionele acteur kiest ervoor om meer te lijden tijdens de repetities dan wanneer het publiek aanwezig is en toekijkt.

Hetzelfde geldt voor het krachtig overbrengen van een boodschap. Kies je er écht voor, dan kies je voor voorbereiding, oefening, te lijden en te repeteren, net zo lang tot je er klaar voor bent. Zodat je voor het publiek kunt staat en genieten, wetende dat de woorden er zijn.

Ik neem je mee in een prachtig verhaal van een docent aan een Amerikaanse aardewerkschool. De keramiek docent, die al vele jaren les in dezelfde klas gaf, was een beetje klaar met de standaard lesaanpak en het resultaat van haar leerlingen.

Tegen de ene helft van de klas zei ze dat ze hun cijfer krijgen op basis van het ene meest voltooide stuk. Tegen de andere helft van de klas zei ze dat ze beoordeeld worden op basis van het totale gewicht van de hele productie dat jaar.

De studenten die beoordeeld worden op dat ene masterpiece gingen naar galerijen. Bezochten koffietentjes om te praten en te filosoferen over dat ene mooie stuk. De eerste keer, dat ze met hun handen aan de slag gingen om een ​​pot te maken, was twee weken voor het einde van het jaar.

Dan de groep die hun cijfer kreeg op basis van het totale gewicht van hun productie. Vanaf dag één zaten zij in de werkplaats om álles te maken waarmee ze hun kind hadden zien spelen: was dat een olifant, dan maakten ze olifant-vormige pot. Dag in, dag uit kleien om aan het einde van het jaar zoveel mogelijk potten gemaakt te hebben. Het zal je niet verbazen dat de meest spectaculaire potten uit deze tweede groep kwamen, de groep die werd beoordeeld naar gewicht.

In communicatie lijkt het veel op het maken van een pot: de eerste keer dat je een paar woorden deelt, wordt het niet zo goed als de honderdste keer. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Breng dit mantra in je leven. Op elke computer en in elke smartphone vind je een functie genaamd “camera”. Als je je mobiele telefoon pakt, houd hem dan gewoon voor je, zet je camera aan, druk op “opnemen” en zeg wat je gaat zeggen. Het is een krachtig hulpmiddel om te oefenen. Net zoals ik geoefend heb op deze vlog. Ik oefen zodat ik plezier heb in het vloggen, mijn verhaal goed ken en de vlog snel kan opnemen.

Daarom vraag je af bij elke speech die je gaat houden, elke communicatie die je gaat voorbereiden: heb ik de video gemaaktEn hoe vaak? Het is ongelooflijk hoeveel sprekers hun eigen woorden voor het eerst hardop horen als ze voor hun publiek staan.

Malcolm Gladwell schreef jaren geleden een boek met de titel Outliers (Uitschieters) met de vraag: wat is er nodig om het niveau van wereldklasse te bereiken? Is Leo Messi de grootste voetballer ter wereld vanwege zijn lichaamsbouw? Is Garry Kasparov een wereldkampioen schaken vanwege zijn intelligentie?

Het antwoord, zoals onthuld door Malcolm Gladwell, is neen. Duizenden uren van oefening en blijven oefenen leidt tot wereldklasse.

Wat Leoni Messi voor school en na school deed maakt hem de speler die hij nu is. Het is wat Kasparov in zijn vrije tijd deed wat hem tot meester maakte. Dus kies voor een systematische aanpak om je voor te bereiden. Vind elke dag de tijd om gebruik van woorden te oefenen en neem jezelf op (of ga voor de spiegel staan).

Geef jezelf huiswerk, ook al kost het je vrije tijd, om door te dringen tot het wereldklasse niveau in de dingen die je wilt bereiken. Als je alleen het werk doet dat nodig is, bereik je nooit die wereldklasse.

Oefening baart kunst. Oefenen zoals een professional. Dat is een keuze die je zelf maakt. Kies je ervoor om te lijden tijdens het voorbereidingsproces, zodat wanneer je op het moment suprême (bij de belangrijkste besluitvormers, de mensen die er echt toe doen) je de woorden kent en je kunt  concentreren op de personen in de zaal. Lijden in de voorbereiding zorgt voor leiding op het moment dat het moet.

Over de auteur:

René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.