Data is het nieuwe goud

CUSTOMER INTIMACY, HET VOLGENDE NIVEAU.
De tijd van noodscenario’s bedenken begint langzamerhand achter ons te liggen en, als het goed is, hebben de leiders van organisaties de strategieën bepaald om weer op te starten, dan wel verder door te gaan. Voor sommige bedrijven zal dit betekenen dat er ingezet wordt op operational excellence, anderen zullen een voorkeur hebben voor product innovation en weer anderen voor customer intimacy.
Customer intimacy zal de komende jaren een vlucht nemen, vertelde Rik Vera tijdens de afgelopen Vistage bijeenkomst op 12 juni jl. Daarbij gaan offline, online en face to face momenten steeds meer in elkaar overlopen, en dat is wat de klant verlangt. Heb jij al nagedacht over hoe je dat vorm gaat geven? En heb jij al een idee hoe jij de data die je daarbij zowel genereert als nodig hebt, gaat beheren? Sowieso welke data je wilt gaan verzamelen? En welke rol de AVG hierin gaat spelen voor jou?
Rik Vera gelooft sterk in een veranderde manier waarop bedrijven met de markt gaan ‘dansen’. Er zal meer uitwisseling van data zijn, die enerzijds voor de leverende bedrijven van belang is om de juiste producten aan de juiste klanten te kunnen leveren, en die voor klanten van belang is om steeds beter aan te kunnen geven wat zij van producten en hun leverancier verwachten.
Deze uitwisseling van informatie vraagt ook dat je goed omgaat met deze gegevens, niet alleen vanwege de AVG, maar ook vanuit beheersbaarheid en bruikbaarheid. “Data is het nieuwe goud”, volgens Rik. Het zal ertoe leiden dat organisaties, die hun data-verwerving, data-opslag en data-verwerking goed op orde hebben, een voordeel- en voorkeurspositie zullen hebben.
Dit is niet iets dat ieder bedrijf voor en op zichzelf zal implementeren. Een belangrijke rol hierin spelen de grote technologiebedrijven zoals Amazon, Apple, Microsoft en Facebook. Zij zullen ieder een eigen omgeving om zich heen creëren (een ecosysteem), waarin data met de andere leden van dit ecosysteem gedeeld wordt, maar niet met andere ecosystemen. Dit betekent dat als je mee wilt doen met het ene ecosysteem, het inhoudt dat je niet meedoet met een ander systeem. Eindbeslissers zullen hierin keuzes moeten maken.
De manier waarop wij nu met data omgaan (denk even terug aan de tijd dat er fors geld betaald werd voor een e-mailadres) zal radicaal veranderen. Door het op andere wijze verzamelen van data middels specifieke applicaties, zal data net zo goedkoop worden als het internet nu is. Mensen die dachten dat internet niet zo’n vlucht zou nemen in 1995, zien nu dat internet een commodity geworden is. Zo zal het ook gaan gebeuren met (het verwerken van) data, waarvoor steeds krachtigere (Artificial Intelligence, AI) applicaties gemaakt worden. Deze applicaties, die nu nog een businessmodel vormen, worden in de toekomst volgens Rik Vera net zo goedkoop als het internet nu is. Geautomatiseerde data-verwerkingsprocessen zullen standaard worden.
Wellicht is het een opluchting te weten dat AI eigenlijk alleen bestaat op hele kleine deelgebieden (het kunnen winnen van een pokerwedstrijd, het optimaal inregelen van een productielijn, etc.), Dit betekent dat het de menselijke intelligentie niet snel zal kunnen evenaren, omdat het menselijke intellect op vele vlakken intelligentie kan hebben. Qua multitasking geeft de mens AI dus voorlopig nog het nakijken, maar op specifieke deelgebieden haalt het ons rap in of streeft ons al voorbij.

Over de auteur:
René Wientjens
Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.
Gerelateerde inzichten & artikelen
Heeft jouw bedrijf moeite met het aannemen en behouden van talent? Hier is je oplossing. We spraken met medeoprichter van Quarsh, Lucy James, om erachter te komen waarom de meeste bedrijven hun proces van werven op de verkeerde manier benaderen - en hoe ...
Onze mensen zijn onze belangrijkste troeven. Dus, hoe kunnen wij, als bedrijfsleiders, ervoor zorgen dat we de mentale en fysieke gezondheid van onze werknemers continu ondersteunen en beschermen in tijden van snelle veranderingen en onzekerheid? We spraken met bedrijfspsycholoog Sue Firth om dit ...
Voor het eerst CEO worden is een nieuwe, opwindende uitdaging. Maar het kan ook erg spannend zijn. Als de hoogste leidinggevende in een bedrijf hebben we de uiteindelijke verantwoordelijkheid om beslissingen te nemen, strategieën te bepalen en anderen te leiden. Maar probeer niet ...
Een rol in de C-Suite is erg lonend. Gedurende je hele carrière zul je een gevoel van richting, betekenis en status hebben gevoeld. Je bent gewend aan dagen vol structuur en het opbouwen van relaties. Je hebt een schat aan kennis en vaardigheden opgedaan ...