De eerste 100 dagen van een CEO: Wat zijn de eerste stappen van een nieuwe CEO?

6 maart 2024 |

Als nieuwe CEO krijg je nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Die eerste 100 dagen zijn cruciaal, omdat ze de toon zetten voor jouw ambtstermijn en mogelijk van invloed zijn op je effectiviteit als leider. Voor een CEO kunnen de eerste 100 dagen het succes van het hele bedrijf maken of breken.

Maar wat moet je doen om een sterke start te maken? Binnen die eerste 100 dagen als CEO moet je je richten op het verfijnen van je leiderschapsvaardigheden en een doordachte aanpak hanteren voor de integratie met het nieuwe bedrijf. Het implementeren van effectieve zakelijke strategieën en technieken zal je helpen bij het creëren van een nieuw CEO-plan voor de eerste 100 dagen.

Voor inzicht en advies hebben we ons gericht tot drie ervaren leidinggevenden uit de Vistage-gemeenschap: Carol Steinberg, President van CIK Consulting; Robert Powell, CEO van Invictus Leadership Group; en Charles Bernard, CEO van Criteria for Success. Samen bieden zij deze 15 tips voor CEO’s in hun eerste 100 dagen, die leiderschapskwaliteiten, strategische denkwijzen en meer omvatten.

 • Bereid je grondig voor
 • Wees goed uitgerust
 • Analyseer de situatie
 • Ontwikkel een strategie
 • Geef kennisoverdracht prioriteit
 • Communiceer duidelijk
 • Luister actief
 • Pak talentuitdagingen aan
 • Bouw een samenwerkend salesteam op
 • Vorm connecties met je mensen
 • Bevorder creatieve connecties
 • Los conflicten snel op
 • Betrek klanten effectief
 • Creëer een sales-handboek
 • Moedig open dialoog aan
 • Veelgestelde vragen over de eerste 100 dagen als CEO

Bereid je grondig voor

Wat moet een nieuwe CEO als eerste doen? Voordat je officiële startdatum als nieuwe CEO begint, moet je tijd besteden aan het uitvoeren van grondig onderzoek naar je concurrentie, zegt Steinberg. Overweeg het volgende:

Bekijk nauwlettend wat je concurrenten doen en hoe ze succesvol zijn geweest.
Bestudeer de economische trends die op korte termijn invloed kunnen hebben op je bedrijf.
Begin vooruit te denken en overweeg hoe je toekomstige ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie kunt gebruiken voor concurrentievoordelen.

Wees goed uitgerust

Bij het beslissen wat een nieuwe CEO als eerste moet doen, is het belangrijk om de behoefte aan zelfzorg niet te vergeten. Het is stressvol om een nieuwe functie te bekleden, al helemaal als dat een leidende functie is. Om geschikt te zijn om een bedrijf te kunnen leiden, moet je er uitgerust aan beginnen. Neem dus een lange vakantie voordat je begint. “Ga écht weg – voor minstens een week – zodat je niet uitgeput raakt als je aan je nieuwe rol begint,” zegt Powell. “Ik heb het eerder gezien: iemand sprong meteen van de ene baan naar de andere en had nooit tijd om een pauze te nemen. Dat bleek ineffectief.”

Analyseer de situatie

Goede besluitvaardigheid houdt je bedrijf op koers. Een plan van de eerste 100 dagen als nieuwe CEO moet rekening houden met de huidige situatie. Dit biedt context voor toekomstige zakelijke beslissingen. Is het bedrijf dat je leidt financieel stabiel of in financiële nood? Als het laatste het geval is, moet je een goed begrip hebben van de problemen voordat je begint, samen met een realistisch plan voor hoe je ze gaat aanpakken. “Als het er niet goed voor staat, moet je snel beslissingen nemen over welke veranderingen moeten plaatsvinden en welke uitgaven geschrapt moeten worden,” zegt Powell. Misschien moet je je aanbod heroverwegen of de hele organisatie opnieuw afstemmen in je eerste 100 dagen.

Ontwikkel een strategie

Als CEO ben jij de persoon die verantwoordelijk is voor het vaststellen van een visie en om iedereen daarbij aan boord te krijgen. Het vaststellen van deze visie in de eerste 100 dagen zal je helpen gefocust te blijven op de belangrijkste kwesties, zegt Steinberg. “Het is echt belangrijk om je strategie uit te stippelen, zodat je niet wordt afgeleid, in valkuilen trapt, doodloopt of de dingen negeert die je eigenlijk zou moeten bekijken,” legt ze uit.

Het opstellen van een plan kan bijdragen aan een soepele overgang, wat cruciaal is voor jouw succes. Sterker nog, een succesvolle transitie resulteert in een 90% grotere kans dat organisaties hun prestatiedoelen binnen drie jaar halen en resulteert in 13% minder risico op verloop. Het zal je ook helpen bij het omgaan met het brede scala aan uitdagingen die jij als nieuwe CEO zult ervaren, of je nu iemand vervangt die met pensioen is gegaan of iemand die is ontslagen.

Geef prioriteit aan kennisoverdracht

Als CEO moet je mensen de context, toestemming en ruimte geven om kennis over te dragen aan andere mensen in het bedrijf, zegt Bernard. Anders word je onvermijdelijk een bottleneck voor je direct reports. In managementvergaderingen, zegt hij, moedig je topverkopers aan om hun “geheime trucs” te delen met hun collega’s. Nog beter is het om projecten te creëren die organisch kennisoverdrachten mogelijk maken, zoals het bouwen van een sales-handboek voor het bedrijf. Tijdens je eerste 100 dagen als CEO moet je prioriteit geven aan kennisdeling, open communicatie en interdisciplinaire vergaderingen.

Communiceer duidelijk

Houd in je eerste maand een grote bedrijfsvergadering en presenteer je actieplan. Communiceer wat je van plan bent te doen gedurende de komende één tot twee kwartalen. Wees open en transparant over je plannen. Anders gaan mensen aannames maken of vormen ze meningen op basis van iets wat ze hebben gehoord, wat wel of niet juist kan zijn. “Geef mensen de waarheid,” zegt Powell. “Vaak denken CEO’s dat ze hun eigen draai aan dingen moeten geven, maar dat is niet nodig – mensen weten de waarheid vaak al.”

Luister actief

Als CEO’s te enthousiast zijn om zichzelf als leiders te vestigen, neigen ze zich te richten op kwesties in het bedrijf waar ze de meeste expertise kunnen bieden. Weersta deze drang en wees in plaats daarvan “een spons,” zegt Steinberg. “Luister en laat mensen weten dat je luistert en dat hun input belangrijk is voor hoe je je bedrijfsstrategie, je gedachten en je prioriteiten formuleert.” Kom niet binnen en zeg: ‘Ik heb dit al eerder gedaan en weet precies wat ik ga doen.'” Maak actief luisteren een prioriteit boven spreken. Actief luisteren helpt niet alleen je personeel zich gehoord te voelen, maar biedt je ook de kans om meer te leren over het bedrijf in je eerste 100 dagen als CEO.

Pak talent uitdagingen aan

De COVID-19-crisis heeft veel onthuld over talent: hoe belangrijk het is, hoe duur het is, hoe schadelijk toxische werknemers kunnen zijn, en hoe uitdagend het is om je beste mensen te verliezen. Om deze redenen moet een nieuwe CEO direct betrokken raken bij talent kwesties. Als eerste stap raadt Steinberg aan om prestatiebeoordelingen of assessments te lezen om een goed beeld te krijgen van wat voor vlees je in de kuip hebt. Vaak sturen nieuwe CEO’s bestaande teams weg, zodat ze hun eigen mensen kunnen binnenhalen. “Dit is gevaarlijk – hierdoor gaan je werknemers denken: ‘Misschien ben ik de volgende,'” zegt ze. “Je moet begrijpen wat voor talent je in je bedrijf hebt voordat je probeert al je teams te reconstrueren.”

Bouw een samenwerkend salesteam

Dit team moet werken in sales, marketing, operaties, financiën, HR en uitvoerend leiderschap, zegt Bernard. “Het nieuwe paradigma voor een nieuwe CEO is dat sales niet langer een aparte functie is,” zegt hij. Door te focussen op een samenwerkende aanpak van sales, zorg je ervoor dat je teams voorzien zijn van de tools en kennis die nodig zijn om efficiënt te werken. Evalueer in je eerste honderd dagen, de huidige structuur van sales, marketing en operationele teams om te ontdekken hoe je de organisatie hiervan kunt verbeteren voor een gestroomlijnde aanpak.

Vorm connecties met je mensen

Het is vanzelfsprekend dat je de operaties, processen, KPI’s, trends en economische invloeden van je bedrijf moet bestuderen. Maar het is net zo belangrijk om je belanghebbenden even goed te kennen, of het nu gaat om werknemers en aandeelhouders of leveranciers en klanten. Begrijp wat mensen op alle niveaus doen; bezoek verschillende locaties en faciliteiten en voer openhartige en strategische gesprekken. “Ga niet gewoon in je kantoor zitten luisteren naar de vier mensen die aan jou rapporteren,” zegt Steinberg. “Ga er echt op uit.” “Mensen moeten zien dat je het serieus neemt.”

Bevorder creatieve connecties

Als je een bedrijf leidt met een extern personeelsbestand – zoals veel CEO’s tegenwoordig doen – moet je niet-traditionele methoden gebruiken om verbinding te maken met je werknemers. Maak het een doel om met hen in contact te komen. Steinberg stelt voor om werknemers te belonen met Thuisbezorgd-cadeaubonnen of interactieve activiteiten in te plannen zoals kooklessen of live comedyshows op Zoom. “Doe gewoon dingen die laten zien: ‘Ik begrijp het, ik geef om je, ik leef met je mee, en misschien fleurt dit je vandaag op,'” zegt ze. “Kleine dingen als dat betekenen heel veel, vooral als we mensen niet meer een schouderklopje kunnen geven of hun handen kunnen schudden in de gang.”

Los conflicten snel op

Leiderschap verantwoordelijkheid is essentieel als het gaat om het optimaliseren van de prestaties van je bedrijf. Er zijn twee soorten conflicten die je onmiddellijk moet oplossen: conflicten die veroorzaakt worden door onvervulde verwachtingen en conflicten die veroorzaakt worden door achtergehouden communicatie. “Vaak gaan die samen,” zegt Bernard. Het blootleggen van deze conflicten vereist het stellen van doordachte vragen tijdens één-op-een gesprekken en teamvergaderingen. “Vraag niet: ‘Heb je conflicten?’ Want mensen gaan zeggen: ‘Nee, alles is goed – niks aan de hand.’ Wees open voor het horen van welke problemen dan ook, zegt hij, omdat dat je helpt vertrouwen op te bouwen met je teams en sterker te leiden.”

Betrek klanten effectief

Wacht niet tot er een probleem is om met je klanten te praten. Powell raadt aan om proactief contact op te nemen en drie eenvoudige vragen te stellen:

 • Waar moeten we mee beginnen?
 • Waar moeten we mee stoppen?
 • Wat moeten we blijven doen?

“Klanten zullen je beste bron zijn,” zegt Powell, “omdat ze je kunnen vertellen over de kwaliteit van je product, je levertijd, en nieuwe ideeën die je wellicht een strategisch voordeel kunnen bieden.” Dit gesprek zal je helpen betere relaties op te bouwen met je klanten en kan zelfs nieuwe kansen voor strategische samenwerkingen aan het licht brengen, voegt hij eraan toe. Als je niet zeker weet wat je rol is in de omgang met klanten, wees dan niet verlegen. Je rol als CEO is om het bedrijf tot succes te leiden. Klanttevredenheid is een kernaspect van bedrijfsgroei, wat betekent dat je als CEO positieve klantinteracties moet bevorderen.

Creëer een saleshandboek

Ontdek in je eerste 100 dagen als CEO, of het bedrijf een saleshandboek heeft en hoe het kan worden verbeterd. Als alle verkoopactiviteiten van je bedrijf via je vicepresident van sales verlopen, moet je een cross-functionele verkoopstrategie ontwikkelen via een handboek, zegt Bernard. Dit handboek moet alles bevatten, van e-mailsjablonen tot waardeproposities tot succesverhalen. Laat iedereen eraan meewerken: je financiële team moet bijvoorbeeld zijn mening geven over prijsstelling, winstgevendheid, compensatie, stimuleringsplannen, management op basis van doelstellingen en bonussen. Je HR-team moet bijdragen aan processen voor onboarding, vaardigheden ontwikkeling en het opschalen van nieuwe medewerkers. “Vandaag de dag, zijn er veel gefragmenteerde onderdelen van de organisatie,” zegt Bernard. “Als CEO moet je gemeenschappelijke afspraken, gemeenschappelijke verwachtingen en gemeenschappelijke processen vaststellen.”

Moedig open dialoog aan

Transities van leidinggevenden kunnen moeilijk zijn voor alle werknemers in een organisatie. Om de weg vrij te maken voor een CEO-transitie, raadt Powell aan om een speciaal soort interactieve vergadering te plannen met alle werknemers: De vergadering begint met de nieuwe CEO die zich kort voorstelt aan iedereen in de organisatie. Vervolgens verlaat de CEO de ruimte zodat werknemers een lijst kunnen maken van vragen die ze graag door de CEO beantwoord willen hebben. Een facilitator noteert de vragen maar houdt de identiteit van de werknemers anoniem. Vervolgens keert de CEO terug naar de kamer en beantwoordt de vragen zo eerlijk mogelijk. “Onvermijdelijk ontstaat er door dit proces een dialoog tussen de individuen in de kamer en de nieuwe leider,” legt Powell uit. “Het breekt het ijs omdat werknemers de vragen mogen stellen die ze echt willen weten, en het opent communicatielijnen.”

Veelgestelde vragen over de eerste 100 dagen als CEO

Wat moet een CEO doen op de eerste dag?

Eerste indrukken zijn belangrijk. Doe dit op je eerste dag als nieuwe CEO:

 • Neem contact op met bestuursleden
 • Spreek zoveel mogelijk personeel – op alle niveaus en in alle afdelingen
 • Maak tijd vrij om jezelf voor te stellen aan belangrijke belanghebbenden
 • Stel vragen
 • Toon interesse in het begrijpen van rollen en uitdagingen

Door actief betrokken te zijn bij je nieuwe team, laat je zien wat voor leider je wilt zijn. Voorkom dat je afstandelijk of ongeïnteresseerd overkomt door kansen te zoeken om naar het personeel te luisteren en het bedrijf in actie te observeren. Jezelf introduceren als een hands-on CEO zal de toon zetten voor je hele ambtstermijn bij het bedrijf.

Wat moet worden opgenomen in je actieplan voor de eerste 100 dagen?

Nu je aan het roer staat, heb je een plan nodig dat kan worden gecommuniceerd met senior leiders en medewerkers op alle niveaus. Bij het opstellen van je plan, is het handig om het volgende mee te nemen:

 • De sterke punten en kansen van je bedrijf, evenals de huidige stand van de markt
 • Je belangrijkste gesprekspunten voor elke belanghebbende
 • Je actie- en communicatieplannen
 • Je doelen
 • Je metrieken voor het meten van succes

Een goed doordacht actieplan biedt structuur en richting aan je eerste 100 dagen als CEO. Maak een nieuw CEO 100-dagenplan om je beslissingen en prioriteiten te leiden. Dit zorgt ervoor dat je al je tijd optimaal benut en actief deelneemt aan het bedrijf vanaf het begin.

Welke fouten maken nieuwe CEO’s?

De vraag: “Wat moet een nieuwe CEO als eerste doen?”, confronteert nieuwe CEO’s met verschillende uitdagingen. Enkele van de meest voorkomende fouten die CEO’s maken in de eerste 100 dagen zijn het niet luisteren, het overschatten van hun capaciteiten, het verwaarlozen van cultuur en teamdynamiek, en het niet stellen van duidelijke prioriteiten.

Nieuwe CEO’s hebben vaak sterke visies en ideeën in hun 100 dagen plan, maar vinden het moeilijk om te luisteren naar de inzichten en zorgen van medewerkers en om deze te begrijpen. Op dezelfde manier kunnen nieuwe CEO’s de complexiteit van de rol onderschatten en hun vermogen overschatten om snel significante veranderingen door te voeren.

Het negeren van de bestaande bedrijfscultuur kan leiden tot weerstand en een gebrek aan steun van medewerkers. Voorkom deze fouten door duidelijke prioriteiten te stellen, te focussen op afstemming en te streven naar een soepele overgang. Andere veelvoorkomende fouten die nieuwe CEO’s maken in de eerste 100 dagen zijn onder andere:

 • Te snel of te langzaam handelen
 • Het negeren van het belang van communicatie
 • Niet effectief omgaan met hun tijd
 • Het vermijden van moeilijke beslissingen
 • Te gesloten zijn
 • Niet wendbaar en flexibel blijven
 • Niet effectief delegeren

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat je je op je best moet voelen, als je de beste wilt zijn. Verwaarloos zelfzorg niet, vooral niet in die lastige eerste 100 dagen als nieuwe CEO. Hoewel de eerste maanden vermoeiend en stressvol kunnen zijn, is het belangrijk om aan zelfzorg te doen, zoals voldoende slaap krijgen, regelmatig bewegen, gezonde voeding en het bevorderen van relaties. Dit zal je helpen om de beste leider te zijn.

Hoe kun je je voorbereiden op je eerste 100 dagen als CEO?

Het voorbereiden op je eerste 100 dagen als nieuwe CEO is cruciaal voor je succes. Hier is een stapsgewijze handleiding over hoe je effectief kunt voorbereiden:

 • Sluit je aan bij een peer-adviesgroep: Zoek naar peer-adviesgroepen zoals Vistage of andere lokale CEO-netwerken om waardevolle inzichten en ondersteuning te krijgen. De belangrijkste voordelen van peer-adviesgroepen zijn netwerken, mentorschap en het leren van gedeelde ervaringen. In je eerste dagen als nieuwe CEO is mentorschap onschatbaar voor je succes.
 • Maak jezelf vertrouwd met het bedrijf: bestudeer de branche waarin je bedrijf opereert door markttrends en concurrenten te analyseren. Hoe meer je weet over je branche en je specifieke bedrijf, hoe beter je uitgerust zal zijn om een scala aan uitdagingen aan te gaan. Duik diep in de financiën van het bedrijf en prestatierapporten om sterke en zwakke punten te identificeren.
 • Versterk je communicatieve vaardigheden: Om effectief te communiceren, moet je een duidelijke en samenhangende visie voor het bedrijf formuleren. Maak het beknopt, inspirerend en gemakkelijk te begrijpen. Ontwikkel een gestructureerd communicatieplan, zodat je klaar bent om je visie over te brengen naar belanghebbenden, medewerkers, investeerders en het bestuur. Je kunt ook oefenen met spreken in het openbaar om je vermogen om boodschappen overtuigend over te brengen te verbeteren.

Hoe kun je succes meten tijdens je eerste 100 dagen?

Er zijn verschillende vragen die leiders zichzelf moeten stellen tijdens hun eerste 100 dagen om succes effectief te meten. Succes meten is essentieel om te begrijpen hoe goed je bent overgestapt naar de rol en of je op de goede weg bent. Hier volgt hoe je succes effectief kunt meten:

 • Stel duidelijke, meetbare doelen
 • Definieer key performance indicators (KPI’s) die aansluiten bij je strategische prioriteiten
 • Zorg ervoor dat je doelen kwantificeerbaar zijn
 • Evalueer regelmatig de voortgang naar je doelen (wekelijks of maandelijks)
 • Als je merkt dat je niet op schema ligt om je doelen te halen, pas dan aan waar nodig
 • Zoek feedback via medewerkersenquêtes, één-op-één gesprekken of focusgroepen
 • Ga in gesprek met belangrijke belanghebbenden en senior leiders om input te krijgen over de koers van het bedrijf
 • Vergelijk de resultaten met je oorspronkelijke verwachtingen toen je doelstellingen stelde aan het begin van je eerste 100 dagen als CEO. Dit geeft je een betere indicatie van de vooruitgang die je hebt geboekt en welke aanpassingen er gemaakt moeten worden voor de volgende fase. Succes meten is een doorlopend proces dat je helpt je leiderschapsaanpak aan te passen voor blijvend succes.

Afsluiting: De eerste 100 dagen van een CEO

De eerste 100 dagen in je rol als nieuwe CEO zijn cruciaal voor je langetermijnsucces in de functie. Besteed deze tijd aan voorbereiding, onderzoek en luister naar verschillende perspectieven over het bedrijf om vertrouwen te ontwikkelen met belangrijke belanghebbenden en de impact van je rol te maximaliseren.

Door aandacht te besteden aan de behoeften van je medewerkers, belanghebbenden en klanten, ben je beter in staat om de dynamische rol van een nieuwe CEO te begrijpen. Houd er rekening mee dat er geen one-size-fits-all oplossing is voor het overnemen van de rol van CEO. Blijf flexibel en reageer adequaat op veranderingen in het bedrijf en de markt.

Lees hier hoe je adaptief en flexibel handelt als CEO.

Over de auteur:

Harm Mannak

Na jarenlang als CEO, Toezichthouder en DGA actief te zijn geweest is Harm sinds 2022 Chair bij Vistage en sinds 2023 mede-eigenaar van Vistage Benelux B.V, waar hij nu ook Co CEO is. Hij laat zich leiden door Benjamin Franklin’s uitspraak “If you finished changing, you’re finished”. Het creëren van perspectief en draagvlak voor de weg voorwaarts en teams daarin meenemen is kenmerkend voor zijn aanpak. .

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.