Emoji’s in het zakelijke verkeer

Kortgeleden overkwam mij iets, wat ik niet had zien aankomen maar wat een behoorlijk effect had op hoe ik kijk naar de wijze waarop ik communiceer met mijn omgeving.
Wat me overkwam is het volgende: in een zakelijk WhatsApp bericht stuurde ik een emoji. Die emoji welke ik (letterlijk en figuurlijk) met een knipoog bedoelde, kwam totaal anders over bij degene die de emoji ontving. Mijn intentie was om iemand met een knipoog een positief bedoeld compliment te geven, maar de boodschap werd totaal anders geïnterpreteerd. Ik ontving vervolgens geen reactie op mijn bericht en ging ervan uit dat de boodschap zo positief overgekomen was als ik hem bedoeld had.
Helaas bleek dit niet het geval, met als gevolg dat de communicatie tussen mij en de ander verstoord raakte. Wat vervolgens ook onze zakelijke relatie beïnvloedde. Ik voelde dat er iets mis was, maar kon de vinger niet op de zere plek leggen. Ook navraag bij de ander zorgde niet voor opheldering. Ik ging er daarom (onterecht) vanuit dat de tijdelijke communicatiestoornis niet door mij veroorzaakt was, maar op een ander vlak lag, waar ik geen invloed op had. Gelukkig kwam de ander zelf bij mij terug om aan te geven wat de emoji had bewerkstelligd. Dat maakte dat we er over konden praten en het issue konden oplossen.
In mijn privé appjes en mails gebruik ik regelmatig emoji’s, omdat ze me helpen mijn emotionele staat over te brengen. Op het moment dat die niet goed overkomen, krijg ik daar vaak direct feedback over en kan ik uitleggen waarom ik een bepaalde emotie gebruikt heb en welke intentie ik ermee had. Daarmee is het vaak opgelost. Dit ligt anders in het zakelijke verkeer, realiseer ik me nu.
De lessen die ik hieruit geleerd heb zijn:
Intentie =/= interpretatie
Mijn intentie waarmee ik de emoji gebruikte kwam helemaal niet over bij de ander. Dat ik daarmee de ander gekwetst had, was zeker niet mijn intentie.
Wees voorzichtig met emoji’s in zakelijke communicatie
Het is niet handig om emoji’s in zakelijke berichten te gebruiken. In persoonlijke communicatie is het al lastig om emoji’s te laten spreken voor wat je bedoelt. Iemand in de privésfeer aanspreken is een stuk makkelijker dan in een zakelijk context. Dus ik doe het niet meer.
Je intuïtie bedriegt je nooit
Je onderbuik gevoel is altijd juist, handel daarnaar, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Als ik mijn gevoel gevolgd had, had ik minder snel opgegeven om bij de ander te achterhalen of ik iets verkeerd gedaan had.

Over de auteur:
René Wientjens
Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.
Gerelateerde inzichten & artikelen
Heeft jouw bedrijf moeite met het aannemen en behouden van talent? Hier is je oplossing. We spraken met medeoprichter van Quarsh, Lucy James, om erachter te komen waarom de meeste bedrijven hun proces van werven op de verkeerde manier benaderen - en hoe ...
Onze mensen zijn onze belangrijkste troeven. Dus, hoe kunnen wij, als bedrijfsleiders, ervoor zorgen dat we de mentale en fysieke gezondheid van onze werknemers continu ondersteunen en beschermen in tijden van snelle veranderingen en onzekerheid? We spraken met bedrijfspsycholoog Sue Firth om dit ...
Voor het eerst CEO worden is een nieuwe, opwindende uitdaging. Maar het kan ook erg spannend zijn. Als de hoogste leidinggevende in een bedrijf hebben we de uiteindelijke verantwoordelijkheid om beslissingen te nemen, strategieën te bepalen en anderen te leiden. Maar probeer niet ...
Een rol in de C-Suite is erg lonend. Gedurende je hele carrière zul je een gevoel van richting, betekenis en status hebben gevoeld. Je bent gewend aan dagen vol structuur en het opbouwen van relaties. Je hebt een schat aan kennis en vaardigheden opgedaan ...