Impactvolle sociale trends voor het bedrijfsleven in 2020 en daarna

CEO’s in het MKB moeten de vinger aan de pols houden wat betreft de belangrijkste trends die het komende jaar en in het nieuwe decennium van invloed gaan zijn op het bedrijfsleven.
Van artificiële intelligentie tot klimaatverandering en van streamingdiensten tot 5G; ze gaan allemaal impact hebben op de manier waarop zaken worden gedaan en hoe inkomsten worden gegenereerd. De leiders die goed op de hoogte blijven van de belangrijkste trends en deze meenemen in het bepalen van hun strategie zijn de leiders die hun bedrijven laten groeien in 2020 en daarna. Dit artikel gaat over de belangrijkste sociale trends uit een vijfdelige serie waarin de sociale, ecologische, technologische, economische en politieke trends verder worden uitgediept.
1. Thuiswerken en social distancing
Het is al bijna een gewoonte en geen trend meer: we werken meer vanuit huis dan ooit. Dit zal na de lockdown ongetwijfeld ook zo bliiven en het is dus van belang dat je als eindbeslisser hier rekening mee houdt en zorgt dat jouw organisatie hierop voorbereid is. Er zal een combinatie van online en face-to-face vergaderen ontstaan.
Houd rekening met het feit dat mensen zich verbonden willen voelen met de organisatie waarvoor ze werken en stem hier je bedrijf op af: zorg dat er mogelijkheden zijn waarop medewerkers elkaar kunnen zien, horen en ruiken.
Het anders met elkaar omgaan als collega’s is iets wat we moeten leren. We zijn gewend om elkaar ’s ochtends de hand te schudden en we hebben nog geen nieuwe afspraken gemaakt voor de nieuwe manier van sociale interactie. Dit zal de komende tijd vorm krijgen en dus is het zinvol na te denken over hoe je dit vorm gaat geven en over hoe je dit na gaat leven in jouw organisatie.
Hetzelfde geldt voor contact met klanten: ook dit zal veranderen, enerzijds doordat er meer online communicatie plaatsvindt, anderzijds doordat wanneer er face-to-face contact is, er andere omgangsvormen gelden. Hoe duidelijker je bent naar je klanten en leveranciers, hoe effectiever de relatie zich zal ontwikkelen.
2. Steeds kleinere beroepsbevolking
De vergrijzing van Nederland kent twee belangrijke oorzaken: steeds kleinere gezinnen en mensen leven langer. Een Nederlandse vrouw krijgt tegenwoordig gemiddeld 1,7 kind en dit getal is al enkele decennia stabiel. In de EU is het cijfer 1,5 kind per vrouw en wereldwijd 2,5. Voor Nederland en Europa betekent dit dat de bevolking snel veroudert. In het komende millennium zullen er in Nederland voor het eerst meer 65-plussers zijn dan kinderen en jongeren van 0-20 jaar oud. Daarnaast is de levensverwachting de laatste 70 jaar met 10 jaar toegenomen van 71 naar 81 jaar voor mannen en vrouwen gemiddeld. Wat betekent de demografische ontwikkeling voor jouw product of dienst?
3. Generatie Z
Een concrete definitie van deze generatie bestaat niet, maar de algemene beschrijving is dat het wordt gedefinieerd als zij geboren zijn tussen 1995 en 2010 en volledig zijn opgegroeid in de digitale wereld, globaal georiënteerd zijn en vaak voor zekerheid kiezen. Zij hebben als eerste generatie niet het toekomstbeeld dat het meer wordt, maar dat het anders wordt. Ze vormen 40% van de grotere wereldmarkten. Ze zijn te typeren als wereldverbeteraars en hebben een hele korte aandacht span van 8 seconden. Internet is voor hen de normaalste zaak van de wereld; het zijn echte “digital natives”. Ze zijn volledig virtueel en denken goed na over waar ze hun geld aan besteden. De generatie Z maakt zich zorgen, zo blijkt ook uit de klimaatprotesten door jongeren. Het komende decennium vormt de generatie Z de aanwas op de arbeidsmarkt en zullen zij ook een steeds grotere afzetmarkt vertegenwoordigen. Zij zullen bij het kiezen van een werkomgeving hun “virtualiteit” en zorgen over de wereld meenemen en organisaties zoeken/oprichten die zich hiermee bezighouden. Goed om over na te denken.
4. De woningmarkt
De vergrijzing slaat dan wel toe, maar het aantal huishoudens neemt tegelijkertijd ook sterk toe (in 2019 voor het eerst boven de 8 miljoen in Nederland). Mede daarom staat de huizenmarkt onder druk (in 2019 een terkort van 300.000 woningen). Vooral in de Randstad is en blijft de situatie nijpend,[1] zoals ook blijkt uit onderstaande overzicht.
De verwachting is dat de woningprijzen ook in 2020 verder zullen stijgen met ongeveer 5%. Nieuwbouw staat onder druk door tekort aan locaties en personeel. Ook de “PFAS-problematiek” is een remmende factor. Door blijvende krapte en de lage rentestand zullen de prijzen verder opgedreven worden.
5. Streamingdiensten, spraakbesturingssystemen en social media
Streamingdiensten (Netflix, Amazon, Spotify, Apple) krijgen steeds meer invloed op het sociale leven. Vooral jongeren gebruiken nu al geen voorgeprogrammeerde of gedrukte media meer. In 2020 zal deze trend zich versneld voortzetten; mede door de recente komst van nieuwe aanbieders zoals Disney+.
Google Assistant en Amazon Alexa gaan een centrale plaats in veel huishoudens innemen. Het sociale leven wordt steeds meer digitaal ingevuld. Snapchat, Instagram en Facebook; wie had er 10 jaar geleden van gehoord? Ook de komende 10 jaar zullen de ontwikkelingen snel gaan en is het zaak op de hoogte te blijven en te bepalen hoe social media gebruikt kunnen worden in onder andere het werven van personeel en het opbouwen en onderhouden van het bedrijfsimago.
6. Solidarisme
Door de huidige situatie is er wereldwijd, dus niet alleen in Nederland, een nieuwe maatschappelijke stroming waar te nemen. Deze stroming, waarvan de specifieke kenmerken nog niet helder gedefinieerd zijn, kenmerkt zich door een verlangen van mensen meer voor elkaar over te hebben en niet alleen voor zichzelf te gaan. Mensen zijn nu solidair met elkaar en er wordt veel gesproken over het nieuwe normaal. Er is een sterk verlangen naar dit nieuwe normaal, waarin solidariteit een belangrijk facet is en waarin mensen wereldwijd een stapje terug doen als het gaat om consumeren en concurreren en waar winst niet als belangrijkste drijfveer wordt gezien. Andere drijvers doen dan hun intrede. Vandaar de term Solidarisme. In een aparte vlog en artikel wordt hierop teruggekomen.
Tot slot
In dit artikel zijn kort een aantal trends belicht die invloed hebben op het sociale leven in Nederland in 2020 en daarna. Natuurlijk is er veel meer over te vertellen. Voor ondernemers is het belangrijk om na te denken over wat de invloed van de diverse trends kan zijn op hun businessmodel. Bij Vistage doen we dat iedere maand: ook weer in 2020. Interesse? Neem dan contact met ons op: office@vistage.nl
[1] Bron: www.rabobank.nl
Gerelateerde inzichten & artikelen
Netwerken zijn voor bedrijfsleiders en CEO’s van onschatbare waarde. Het biedt de mogelijkheid om te leren van anderen, nieuwe perspectieven op te doen en waardevolle zakelijke contacten te leggen. Een van de organisaties die soms ook wordt genoemd in het gesprek over zakelijk netwerken ...
Bedrijfscultuur, of die nu goed of slecht is, het begint bij het hoogste niveau - daarom is het zo cruciaal voor CEO's om zich bewust te zijn van hun manier van leidinggeven. Empathisch leiderschap is dan ook meer dan alleen een hippe term. Voor ...
Het belang van ondersteunende netwerken voor CEO's en bedrijfsleiders is algemeen bekend. Deze netwerken bieden een bron van advies, steun en aanmoediging, en ze zijn vaak samengesteld uit mensen die positief en ondersteunend zijn - de zogenaamde "cheerleaders". Deze mensen zijn er om te ...
Medewerkers "betrokken houden" is niet voldoende in de huidige werkomgeving. We begrijpen nu dat mensen de best mogelijke "werknemerservaring" (EX) willen die je kunt bieden. EX is de ziel van een bedrijfsgemeenschap, die het hart en de waarden van de CEO weerspiegelt, wiens gedeelde ...