Wat kunnen leiders leren van duursporters

Wat kunnen leiders leren van duursporters

Ik las de laatste tijd een aantal interviews met high-performance duursporters zoals Killian Jornet, een Spaanse topsporter die in 2011 een nieuw wereldrecord vestigde in de Lake Tahoe Rim-run, 288 kilometer lang en 19 kilometer klimmend. Killian liep dit in 36 uur en verbrak het vorige record met ongeveer 40%.

Wat gaat er door de geest van een mens als ze in 36 uur 288 kilometer rennen, daar was ik in geïnteresseerd. Wat gebeurt er in hun hoofd terwijl ze zich voorbereiden, wat gebeurt er drie minuten voor de start, wat gebeurt er in hun hoofd als ze beginnen?

Wat me verbaasde was dat ze allemaal een aantal redelijk vergelijkbare dingen noemden. Bij het lezen van de interviews waren er vier dingen die al deze krachtige duursporters gemeen hadden:

  • acceptatie
  • aanwezigheid in het moment
  • verantwoordelijkheid
  • nederigheid

Het eerste aspect: acceptatie
Op het moment dat er iets gebeurt, zoals bijvoorbeeld bij Killian bij wie tijdens een skirace de binding aan zijn ski breekt, werd hij niet boos op de ski, maar accepteerde hij onmiddellijk dat dat de nieuwe realiteit was. Hij vroeg zich meteen af wat hij op dat moment kon doen om de concurrent bij te houden en een goede kans te maken deze race niet te verknoeien. Acceptatie van de dingen die je niet kunt veranderen is hierin essentieel.

Het tweede aspect: aanwezigheid in het moment
Sir Ranulph Fiennes beklom de Everest op 65-jarige leeftijd, het was zijn derde poging, nadat de eerste vanwege een hartaanval en de tweede vanwege vermoeidheid waren gestrand. Zijn vrouw zei tegen hem: “Klim zoals paarden rennen”. Hij vroeg wat ze bedoelde en ze zei dat een paard rent totdat het uitgeput is, totdat het van uitputting valt. Een paard heeft geen idee van de finishlijn, het zal gewoon rennen totdat het niet meer kan. Als je de Everest gaat beklimmen, vraag jezelf af het volgende af: kan ik nog een stap? Als het antwoord ja is neem je nog een stap. Aan het begin kun je één blik werpen op de Everest, maar de rest moet gericht zijn op het moment van de reis, de volgende stap. Elk van deze krachtige atleten keek gedurende de loop van hun carrière steeds minder naar de toekomst, maar ze waren erg aanwezig in het moment (de volgende adem, de volgende voetstap, de komende twee minuten) en nooit verder dan het volgende zeer specifieke moment om aanwezig te zijn in het moment. “Doe het zoals paarden.”

Het derde aspect: verantwoordelijkheid
Deze atleten hebben een team van mensen om zich heen. Ze hebben coaches, hun voedingsdeskundigen, ze hebben dokters, ze hebben trainers. Wat je ziet is dat ze hen behandelen als adviseurs, maar de beslissing blijft altijd hun eigen verantwoordelijkheid. Ze weten dat ze de beslissing zelf nemen en nooit de verantwoordelijkheid voor hun letsel, voor hun dieet, of wat dan ook, delegeren aan iemand anders die ze adviseert, maar zelf de verantwoordelijkheid houden.

Het vierde aspect: nederigheid
Deze sporters hebben enorme resultaten bereikt. Als je hen dit voorlegt en mensen zeggen “wauw”, behouden ze elk een ongelooflijke nederigheid. Toen hem gevraagd werd hoe het voelde zoveel te hebben bereikt, gaf Kilian terug dat iedereen die denkt dat ze grootsheid in de wereld hebben bereikt, een idioot is. Hij blijft met zijn voeten goed op de grond staan, sterker nog, de nederigheid stelt hem in staat nooit te denken dat hij op basis van zijn eerdere prestaties recht heeft op iets speciaals. Hoogmoed komt tenslotte niet voor niets voor de val.

Als leiders gelden deze punten ook voor ons:
Accepteer onmiddellijk wat er gebeurt en ga ermee om. Zoals Jim Collins aangaf: Face the brutal facts. Ga ze niet uit de weg en doe er iets mee.

Aanwezigheid in het moment
Blijf in het hier en nu: laat je niet gek maken door wat er in de toekomst op je af zou kunnen komen en blijf niet hangen in het verleden, maar focus je op de volgende stap.

Neem de verantwoordelijkheid voor je beslissingen
Ook al vragen we anderen om advies, waardoor onze beslissing beter wordt, het is en blijft ons eigen besluit. De verantwoordelijkheid daarvoor kunnen we niet aan iemand anders geven.

Blijf nederig zodat je altijd kunt leren
Als je ín je schoenen blijft lopen, in plaats van ernáást, blijf je nuchter genoeg om te willen leren.

Dat waren de vier dingen die me opvielen die door deze high-performance atleten als heel gewoon worden gezien.

Wil je meer weten over Vistage en hoe een besloten adviesgroep jouw persoonlijke ontwikkeling kan stimuleren zodat je nog betere resultaten realiseert voor jouw bedrijf en privé leven? Plan dan nu vrijblijvend een kennismakingsgesprek in.

Over de auteur: René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Neem betere beslissingen, haal betere resultaten en wordt een betere leider. Sluit je aan bij Vistage.

Wij helpen zakelijke eindbeslissers met een hoge integriteit samen te werken om zichzelf, hun bedrijven en hun omgevingen te verbeteren.

Dit doen we door hen te helpen díe besluiten te nemen, die het verschil maken voor hun persoonlijke en zakelijke groei.

Aanbevolen

Zelfsabotage

Zelfsabotage

Wat heb je nodig om het beste uit je zelf te halen? In al die jaren dat ik mensen begeleid en coach, en ook uit...

Lees meer

Vul je gegevens in. We nemen dan vrijblijvend contact met je op voor een verdere kennismaking.