Wat kunnen leiders leren van duursporters

Ik las de laatste tijd een aantal interviews met high-performance duursporters zoals Killian Jornet, een Spaanse topsporter die in 2011 een nieuw wereldrecord vestigde in de Lake Tahoe Rim-run, 288 kilometer lang en 19 kilometer klimmend. Killian liep dit in 36 uur en verbrak het vorige record met ongeveer 40%.
Wat gaat er door de geest van een mens als ze in 36 uur 288 kilometer rennen, daar was ik in geïnteresseerd. Wat gebeurt er in hun hoofd terwijl ze zich voorbereiden, wat gebeurt er drie minuten voor de start, wat gebeurt er in hun hoofd als ze beginnen?
Wat me verbaasde was dat ze allemaal een aantal redelijk vergelijkbare dingen noemden. Bij het lezen van de interviews waren er vier dingen die al deze krachtige duursporters gemeen hadden:
- acceptatie
- aanwezigheid in het moment
- verantwoordelijkheid
- nederigheid
Het eerste aspect: acceptatie
Op het moment dat er iets gebeurt, zoals bijvoorbeeld bij Killian bij wie tijdens een skirace de binding aan zijn ski breekt, werd hij niet boos op de ski, maar accepteerde hij onmiddellijk dat dat de nieuwe realiteit was. Hij vroeg zich meteen af wat hij op dat moment kon doen om de concurrent bij te houden en een goede kans te maken deze race niet te verknoeien. Acceptatie van de dingen die je niet kunt veranderen is hierin essentieel.
Het tweede aspect: aanwezigheid in het moment
Sir Ranulph Fiennes beklom de Everest op 65-jarige leeftijd, het was zijn derde poging, nadat de eerste vanwege een hartaanval en de tweede vanwege vermoeidheid waren gestrand. Zijn vrouw zei tegen hem: “Klim zoals paarden rennen”. Hij vroeg wat ze bedoelde en ze zei dat een paard rent totdat het uitgeput is, totdat het van uitputting valt. Een paard heeft geen idee van de finishlijn, het zal gewoon rennen totdat het niet meer kan. Als je de Everest gaat beklimmen, vraag jezelf af het volgende af: kan ik nog een stap? Als het antwoord ja is neem je nog een stap. Aan het begin kun je één blik werpen op de Everest, maar de rest moet gericht zijn op het moment van de reis, de volgende stap. Elk van deze krachtige atleten keek gedurende de loop van hun carrière steeds minder naar de toekomst, maar ze waren erg aanwezig in het moment (de volgende adem, de volgende voetstap, de komende twee minuten) en nooit verder dan het volgende zeer specifieke moment om aanwezig te zijn in het moment. “Doe het zoals paarden.”
Het derde aspect: verantwoordelijkheid
Deze atleten hebben een team van mensen om zich heen. Ze hebben coaches, hun voedingsdeskundigen, ze hebben dokters, ze hebben trainers. Wat je ziet is dat ze hen behandelen als adviseurs, maar de beslissing blijft altijd hun eigen verantwoordelijkheid. Ze weten dat ze de beslissing zelf nemen en nooit de verantwoordelijkheid voor hun letsel, voor hun dieet, of wat dan ook, delegeren aan iemand anders die ze adviseert, maar zelf de verantwoordelijkheid houden.
Het vierde aspect: nederigheid
Deze sporters hebben enorme resultaten bereikt. Als je hen dit voorlegt en mensen zeggen “wauw”, behouden ze elk een ongelooflijke nederigheid. Toen hem gevraagd werd hoe het voelde zoveel te hebben bereikt, gaf Kilian terug dat iedereen die denkt dat ze grootsheid in de wereld hebben bereikt, een idioot is. Hij blijft met zijn voeten goed op de grond staan, sterker nog, de nederigheid stelt hem in staat nooit te denken dat hij op basis van zijn eerdere prestaties recht heeft op iets speciaals. Hoogmoed komt tenslotte niet voor niets voor de val.
Als leiders gelden deze punten ook voor ons:
- Accepteer onmiddellijk wat er gebeurt en ga ermee om. Zoals Jim Collins aangaf: Face the brutal facts. Ga ze niet uit de weg en doe er iets mee.
- Aanwezigheid in het moment.Blijf in het hier en nu: laat je niet gek maken door wat er in de toekomst op je af zou kunnen komen en blijf niet hangen in het verleden, maar focus je op de volgende stap.
- Neem de verantwoordelijkheid voor je beslissingen. Ook al vragen we anderen om advies, waardoor onze beslissing beter wordt, het is en blijft ons eigen besluit. De verantwoordelijkheid daarvoor kunnen we niet aan iemand anders geven.
- Blijf nederig zodat je altijd kunt leren. Als je ín je schoenen blijft lopen, in plaats van ernáást, blijf je nuchter genoeg om te willen leren.
Dat waren de vier dingen die me opvielen die door deze high-performance atleten als heel gewoon worden gezien.

Over de auteur:
René Wientjens
Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.
Gerelateerde inzichten & artikelen
Heeft jouw bedrijf moeite met het aannemen en behouden van talent? Hier is je oplossing. We spraken met medeoprichter van Quarsh, Lucy James, om erachter te komen waarom de meeste bedrijven hun proces van werven op de verkeerde manier benaderen - en hoe ...
Onze mensen zijn onze belangrijkste troeven. Dus, hoe kunnen wij, als bedrijfsleiders, ervoor zorgen dat we de mentale en fysieke gezondheid van onze werknemers continu ondersteunen en beschermen in tijden van snelle veranderingen en onzekerheid? We spraken met bedrijfspsycholoog Sue Firth om dit ...
Voor het eerst CEO worden is een nieuwe, opwindende uitdaging. Maar het kan ook erg spannend zijn. Als de hoogste leidinggevende in een bedrijf hebben we de uiteindelijke verantwoordelijkheid om beslissingen te nemen, strategieën te bepalen en anderen te leiden. Maar probeer niet ...
Een rol in de C-Suite is erg lonend. Gedurende je hele carrière zul je een gevoel van richting, betekenis en status hebben gevoeld. Je bent gewend aan dagen vol structuur en het opbouwen van relaties. Je hebt een schat aan kennis en vaardigheden opgedaan ...