Wat ouderschap je kan leren over leiderschap

10 februari 2023 |

Categories: Alle, Leiderschap

Net als vele anderen werkte ik in 2020 vooral vanuit thuis, waar ook mijn drieëntwintigjarige zoon bezig was zijn stage zo goed mogelijk te doorlopen (hij mocht niet naar zijn stageadres). Samen, naast elkaar, werkten we dag in dag uit. En dat was best bijzonder.

Dat jaar was voor velen een jaar vol primeurs. Ineens zat iedereen thuis en zag je collega’s, leveranciers alleen nog maar digitaal. Je hopte van het ene naar het andere overleg. Als leider van een paar bedrijven en Chair van één van de Vistage groepen in Nederland veranderde er (net als voor veel andere leiders) een heleboel en werkte ik veel samen met mijn zoon aan ‘ons bedrijf’ Huize Wientjens. Verrassend genoeg kwam ik veel zaken tegen, die ik ook ervoer in mijn bedrijven en die ervaringen kon ik mooi vertalen naar thuis. Maar omgekeerd leerde ik veel van alles wat te maken had met Huize Wientjens die ik zakelijk weer goed kon gebruiken.

Als ouder zag ik ineens hoe verstrekkend eigenschappen (zoals geduld en positiviteit, veerkracht en consistentie, flexibiliteit en aanpassingsvermogen) zijn en hoe sterk ze zowel op iemands professionele wereld en gezinsleven van toepassing zijn.

De parallellen tussen het succesvol runnen van een bedrijf en ouderschap zijn griezelig. Mijn conclusie: ouderschap versterkt mijn leiderschap. Mijn 7 belangrijkste leermomenten deel ik graag met je.

1. Je draagt ​​veel petten

Mijn zoon, hoe zelfstandig ook, heeft met enige regelmaat mijn aandacht nodig. Soms omdat hij met vragen komt (‘Hoe krijg ik een voetnoot in Word?’) en soms omdat ik hem controleer (‘Heb je de vuilnisbak al buiten gezet?’ of ‘Ben je klaar voor je examen?’). En dat allemaal in het tijdsbestek van een paar uur. En dat komt naast de boodschappen doen, koken, huis schoonmaken en dan naar een golfafspraak gaan. Als CEO wissel je tussen allerlei zaken: een overleg, strategie aanscherpen, praten met een MT-lid, onderhandelen met een leverancier, aanvliegen van een tender-aanvraag en ga zo maar door. Zowel als ouder als CEO draag je dus veel petten en moet je leren snel te schakelen. Daar bouw je aanpassingsvermogen en flexibiliteit mee op. Twee eigenschappen die je helpen snel van pet te wisselen wanneer de situatie daar om vraagt.

2. Herhaling, herhaling, herhaling

Je wilt niet weten hoe vaak ik mijn zoon gevraagd heb het aanrecht op te ruimen na het maken van zijn boterhammen. Herkenbaar voor veel ouders denk ik zo. Blijven herhalen geldt ook voor jou als leidinggevende. Beide rollen worden een stuk gemakkelijker als je herhaling niet alleen accepteert als een essentieel onderdeel van leiderschap, maar het zelfs omarmt. Doordat ik kinderen kreeg, werd ik mij bewust dat herhaling een techniek is die nodig is, niet alleen bij kinderen, maar ook in mijn bedrijven. Als ik de kernwaarden van mijn bedrijven wil versterken, of ervoor wil zorgen dat mijn team onze prioriteiten kent, helpt het om ze vaak te herhalen. Het helpt ook om geduld bij mezelf en anderen te cultiveren.

3. Komt het binnen?

Wat mij de afgelopen jaren is gaan opvallen, is dat mijn boodschap anders bij mijn zoon binnenkwam, dan dat ik hem bedoeld had. Als ik mijn zoon bijvoorbeeld vroeg om de helft van de sperziebonen te koken, kwam ik vaak thuis om te zien dat hij toch alle bonen gekookt had. Ergens was het niet goed gegaan dus. Dat zette mij aan het denken en sindsdien vraag ik hem samen te vatten wat ik gezegd heb. Sindsdien gaat het veel beter. Dit doe ik zeker als ik het gevoel heb dat hij niet oplet als ik wat zeg. Dit zorgt ervoor dat hij en ik hetzelfde begrip hebben van mijn verwachtingen. Hetzelfde geldt ook zakelijk. Wat voor de verteller helder en duidelijk is, is dat niet noodzakelijkerwijs voor de ontvanger. Naast het werken vanuit een gemeenschappelijk begrip, creëert het een gastvrije sfeer waar mensen zich op hun gemak voelen om vragen te stellen.

4. Vraag om oplossingen voordat je er één aanbiedt

Elke ervaren ouder weet wel dat je kind helpen zelf tot oplossingen te komen (met een mooi woord empoweren) oneindig veel meer effect heeft dan het alleen maar te vertellen wat het moet doen. Terwijl het soms makkelijker is om het zelf even te doen of te vertellen wat gedaan moet worden. Gun je kind dit leermoment en vraag: “Hoe zou je dit oplossen?” een belangrijke strategie om de mensen om je heen sterker te maken. Vraag je kind/team om oplossingen en bied alleen begeleiding waar en wanneer dat nodig is. Laat je niet verleiden, want het enige dat hierbij gebaat is, is je ego. Neem je de tijd om deze vraag te stellen dan wordt je eigen geduld, flexibiliteit en aanpassingsvermogen sterker.

5. Wortel en stok

Iedereen werkt beter met beloningen: of het nu kinderen zijn die geen zin hebben om hun groenten op te eten of volwassenen (ja, ik ook) die voor ontmoedigende taken staan. Kijk eens goed wat iemand motiveert en gebruik dit. Sommige mensen worden gemotiveerd door beloningen, terwijl anderen vooral juist gemotiveerd worden door het voorkomen van straffen. En ja, dit verschilt van persoon tot persoon en dus zul je tijd moeten investeren om dit te achterhalen. Eén ding is zeker: het werkt wel, zeker als je ambitieuze doelen hebt of als je ‘aan de slag’ gaat met ingewikkelde projecten.

6. Leer de kunst van stilte

Het leven gebeurt terwijl we plannen maken en acties ondernemen. Onze aandacht verschuift continu van de vergaderingen die we hebben, het bedenken van het menu voor het diner, telefoontjes van klanten, naar het plannen van sociale activiteiten. Het is in feite een oneindige lijst met taken. Als ik in zo’n actie-flow zit, voelt het best senang, een beetje van hop-hop-hop. Wel merk ik bij mijzelf dat ik alleen maar bezig ben met taken en weinig tijd heb om rustig na te denken over bijvoorbeeld de strategie voor mijn bedrijven. Voor mijn zoon geldt dit ook: als hij niet aan het gamen is, maar in alle rust zijn miniatuur-leger van Orks aan het schilderen is, komt hij daarna met de mooiste vragen of opmerkingen terug. Die dan weer leiden tot mooie gesprekken. Een mooie uitspraak die daarbij past is: “Waarde op lange termijn is niet gebouwd op de werkbank van onmiddellijkheid.” Deadlines zijn belangrijk. Impact is belangrijk. Dingen gedaan krijgen is belangrijk. Maar momenten van mindfulness helpt je minstens net zoveel.

7. Waar gelachen wordt, wordt geleerd

Plezier maakt alles gemakkelijker. Dat betekent niet dat je altijd plezier moet maken, maar het helpt als je bovenstaande zin als een soort mantra meeneemt in je dag. Afwassen of samen het huis schoonmaken doen mijn zoon en ik met af en toe een korte pauze en met kleine grapjes tussendoor. Dat geeft een positieve flow tijdens deze minder leuke klusjes.

Ook als leidinggevende moeten we ervoor waken dat we, zelfs als we moe en uitgeput zijn, zorg hebben voor de moraal van onze mensen en onszelf. Dan geniet je meer van de rit, zowel op kantoor als in de woonkamer, zowel in de leuke als in de minder leuke tijden.

Welke les over ouderschap en leiderschap heb jij de afgelopen periode ervaren? Ik ben erg benieuwd: rene.wientjens@vistage.nl

Over de auteur:

René Wientjens

Na jarenlang management- en leiderschapsposities te hebben vervuld heeft René in 2017 Vistage Benelux B.V. opgericht. Als Chief Executive Officer is het zijn levensmissie om mensen met elkaar te verbinden, hen betere beslissingen te laten nemen en in actie te laten komen. Mensen omschrijven René als: inspirator, inlevend, pragmatisch, ambitieus met een goede combinatie tussen hard en zacht.

Gerelateerde inzichten & artikelen

Klaar voor succes op een heel nieuw niveau?

Ontdek waarom onze leden vertrouwen op hun peeradviesgroup bij het nemen van belangrijke beslissingen, het onder ogen zien van hun uitdagingen en het verkennen van hun grootste kansen.

Onze aanpak

Meerdere invalshoeken van een betrouwbare groep collega’s en een ervaren executive coach.

Onze programma’s

Speciaal ontwikkeld voor CEO’s, bedrijfseigenaren en eindbeslissers.

Lidmaatschap voordelen

Ontdek hoe Vistage ondernemers helpt om succesvoller te zijn.